Вече знаем как да се пазим от сексуални посегателства – автор на гениалното ноу хау е една мъдра жена – кметицата на Кьолн Хенриете Рекер. Оказва се не е толкова сложно – просто поддържаш дистанция „една ръка разстояние” от всеки мъж (за всеки случай), движиш се в група, поведението ти е обрано, никакви погледи и усмивки - тълкуват се превратно от някои етнически общности. В случай на посегателство, шумно търсиш съдействието на околните, за да ги сезираш за проблема си и те евентуално да те спасят.

Хенриете Рекер видимо не е привлекателен сексуален обект, но въпреки това беше нападната и намушкана с нож след спечелването на кметските избори. Нападателят е безработен германец, който няма шанс да бъде обявен за национален герой, защото родината му е сред най-гостоприемните към мигрантите. Причината за безспорно престъпния акт била несъгласието му с държавната политика по отношение на бежанците.

Кметицата, слава Богу, се възстанови и сега можем да се наслаждаваме на креативните й предложения за въдворяване на ред. Всъщност поведението й не бива да учудва, защото преди да поеме управлението на четвъртия по големина немски град е била ръководител на общинския отдел за приемане и настаняване на мигранти. Тя, разбира се, е независима кандидатка, подкрепена от Християндемократическата партия на Ангела Меркел. А Меркел е любимка на мигрантите, както се разбира от вече оповестения полицейския доклад за събитията в новогодишната нощ. Те я обичат защото „лично ги е поканила” в Германия.

Немският Bild, цитиран от ТАСС, публикува интересното четиво с подробно описание на случилото се в Кьолн. Това което вече знаем е, че около 1000 „младежи с предимно арабска и северноафриканска външност” (и те обичат евфемизмите), разделени на групи са извършвали нападения над жени. Оказва се, че масови оплаквания е имало и в полицейските служби в Хамбург, Берлин, Дюселдорф и Щутгард. „Младежите” били във видимо алкохолно опиянение, хвърляли пиратки и бутилки сред дошлите пред катедралата гостоприемни германци.

Според доклада полицаите били между 150-200 души. Органите на реда решили да „прочистят” площада, за да се избегнат смъртни случаи, но тълпата започнала да се придвижва към гарата. Междувременно жалбите от нападнати жени постъпвали една след друга. Следва покъртителната констатация: „Заради голямото количество подобни деяния службите по безопасност се ограничиха до възстановяването на спокойната обстановка и други най-необходими мерки. Тъй като беше невъзможно да се помогне на всяка отделна жертва и да се задържи конкретния извършител, полицаите бяха на границата на разочарованието.”

Пред очите на разочарованите служители на реда нарушителите игнорирали полицейските забрани, осъществявали физиологичните си нужди и заплашвали пострадалите и техните свидетели. Шокиран бил и авторът на доклада, който за своите 29 години служба за пръв път се сблъсквал с подобно неуважение към институциите. Той особено се впечатлил от наглостта, с която въпросните мъже показно унищожавали новите си документи за самоличност с аргумента, че „още утре ще получат нови, защото тях ги е поканила лично госпожа Меркел”.

Как върви разследването не е много ясно, детайли не се споменават заради следствената тайна, но заподозрените са скромна цифра - трима. Все пак министърът на вътрешните работи за провинция Северен Рейн-Вестфалия вече се обяви за незабавно депортиране на всеки извършил сериозно престъпление мигрант.

Колегата му Хайко Масс, министър на правосъдието и защитата на правата на потребителите, обаче твърдо държи основната правителствена линия – „Не бива да се допуска използването на тези нападения за дискредитиране на всички бежанци.”

Докато „разочарованите” държавници продължават да се оплитат в собствените си кълчища, германките се упражняват в спазването на „една ръка разстояние”. В немските социалните мрежи обаче могат да се видят и много красноречиви варианти на тази идея.

Пак става дума за „една ръка разстояние” - с дясната, протегната напред, под ъгъл от 45 градуса.