Две седмици преди общите избори турският президент изглежда на пръв поглед в лоша форма, във всеки смисъл на думата. Снимката му обиколи света и предизвика порой от слухове за здравословното състояние на турския президент, съобщава френската радиогрупа Radio France.

Във вторник вечерта пребледнелият Реджеп Тайип Ердоган трябваше да прекъсне телевизионно интервю след 15-тата минута. И в крачка той отмени всичко за 48 часа, като официално беше обявен за болен от стомашен грип. Той се появи отново вчера следобед, все още блед, за видео чат с изключително радушния Владимир Путин.

69-годишният Ердоган, който от 20 години е на власт в Турция, трябва да се е почувствал много отслабен, за да спре всичко - той, който провеждаше по 3 митинга на ден, за да навакса изоставането си с 4 пункта спрямо съперника си, според социологическите проучвания.

Опонентът му Кемал Кълъчдароглу води добра кампания, въпреки липсата на харизма. Той изглежда спокоен и сериозен, ползва се с подкрепата на 6 партии и мълчалива подкрепа от страна на кюрдското малцинство. Той дори успя публично да приеме своята алевитска вяра. Което не е лесно, тъй като това е малцинствен клон на исляма.

Катастрофалните жертви на февруарското земетресение (поне 55 000 загинали, вероятно повече) опетниха имиджа на Ердоган. Точно както галопиращата инфлация (между 50 и 90% в зависимост от цифрите), следствие от странна парична политика.

Така че да, Ердоган е на грешен път. Той може да загуби за 16 дни.

И това няма как да не се хареса на западните столици, раздразнени от двойната игра на турския султан с Русия и от неговия религиозен и авторитарен дрейф.

Лош стомашен грип

Но трябва да внимаваме да не бъркаме желанието с реалността, да не погребваме Ердоган твърде бързо.

Той все още може да спечели.

Първо по съвместимост: губи президентските избори, но вижда как неговата ислямско-консервативна партия ПСР печели законодателните избори, които също обещават да бъдат много оспорвани. Тогава Ердоган може да стане министър-председател.

Но може да спечели и по линията на президентските избори. Изоставането му не е непреодолимо.

Той залага първо на турците в чужбина, които гласуват от вчера: 3,5 милиона избиратели. Големите контингенти са в Германия и Франция. Последния път за Ердоган бяха гласували повече от 60%!

На турска територия президентът запазва солидна база от привърженици. Не и в големите градове, но другаде.

Причините за тази подкрепа са много: придържане към неговата консервативна религиозна идеология, очарование от харизмата му на проповедник, възхищение от способността му да превърне Турция в международен център, увереност в способността му да се бори с кюрдския тероризъм.

Всъщност съдбата на изборите зависи от едно неизвестно: изборът на младите хора, 6 милиона ще гласуват за първи път, 10% от електората.

Отказ да признаеш загуба

Ердоган не е от типа хора, които обичат да губят. И това води до друга хипотеза: че той не зачита присъдата на урните.

Това може да благоприятства фалшифицирането на изборите. В засегнатите от земетресението райони сигурността на вота не е гарантирана. А президентът има власт над съдиите във Върховния избирателен съвет, тъй като той ги е назначил всички!

Всъщност системата е организирана така, че той да печели.

Ердоган също може да намери претекст, в случай на поражение, да анулира изборите и да откаже да се оттегли. Или да въведе извънредно положение по една или друга причина.

През 2016 г. неуспешният преврат на част от армията послужи като алиби за всеобща чистка, която не спира оттогава.

И накрая, няма пример, с изключение на Мароко преди две години, на партия, проповядваща политически ислям, която да е била принудена след изборна загуба да напусне властта. Така че, ето още една неизследвана територия.

Поради всички тези причини много западни дипломати гледат на тези избори в Турция като на най-важните избори за годината.

И никога стомашният грип не е бил толкова изкъсо следен във всички столици.