Залезът на САЩ като суперсила беше предричан много често.

Но САЩ са нещо специално. Те не бива да бъдат сравнявани с Древен Рим или с Британската империя. Който пророкува залеза на Америка, трябва да знае, че греши, коментира "Дойче веле".

Наблюдателите често формулират претенциите на определена държава за суперсила като хегемония. Днес много експерти оповестяват залеза на американската хегемония, визирайки стремежите на други държави и значителната загуба на влияние на САЩ в Близкия изток. Това понятие обаче заблуждава.

Да вземем например ситуацията след Втората световна война: САЩ произвеждат тогава повече от една трета от стоките в света и са смятани за недостижими по отношение на атомните им оръжия. С други думи: САЩ са световна суперсила.

Въпреки това Америка не успя да предотврати нито възхода на комунизма, нито патовата ситуация в Корейската война. САЩ не бяха в състояние да победят Националния освободителен фронт на Виетнам, нито пък да прогонят режима на Кастро в Куба. Много американци реагират изключително емоционално на тези епизоди от близкото минало, макар историята да ни учи, че никоя страна не може да има вечно водеща роля.

Думата "залез" има двояко значение, що се отнася до властта. Съществува абсолютният залез в смисъла на упадък или загуба на способността за ефективно използване на собствените ресурси. Съществува обаче и относителен залез - когато властовите ресурси на други държави стават по-големи или биват по-ефективно използвани.

През 17-ти век например Нидерландия преживява вътрешен разцвет, нейната относителна власт обаче намалява, тъй като други страни стават по-могъщи. Западно-римската империя пък не се подчинява на никоя друга държава, но преживява вътрешен разпад.

САЩ винаги са имали проблеми, но тяхната сегашна ситуация в никакъв случай не бива да се сравнява с упадъка на Древен Рим или Британската империя, колкото и да е любима тази аналогия. Докато Британската империя е заобиколена от стремящите се към власт Германия и Русия, Америка има свободата на два океана и много по-слаби съседи.

Въпреки тези различия, американците страдат от представата, че страната им е в състояние на упадък. Особено културният песимизъм е чисто американска черта и достига чак до пуританските корени на страната. Ако се вярва на отделните граждани, Америка се намира в постоянна депресия - отбелязва още преди 150 години Чарлз Дикенс.

През 90-те години американците вярваха, че САЩ са единствената суперсила. Сега, 20 години по-късно, мнозина се опасяват от залез. Но нека разгледаме фактите: американската икономика получава най-високата оценка, що се отнася до нейната конкурентоспособност; политиката също се раздвижва и се захваща най-сетне с необходимите промени, а от няколко дни насам и Осама бин Ладен е мъртъв. Тоест, лоши времена за пророкуване на залез.