Имат ли новините на турски език своето място в национален ефир? С този въпрос се обърнахме към интернет аудиторията, след като водещи политици заговориха за национален по темата.

Впоследствие стана ясно, че най-вероятно допитването няма да се състои, но така или иначе "онлайн референдумът" в news.bg се състоя.

Едно е сигурно - проблемът провокира сериозен интерес сред интернет потребителите, защото в анкетата на news.bg отговориха 30 738 души.

Своеобразният ни (и разбира се непредставителен) он-лайн референдум има своя резултат и той е, че новините на турски език, излъчвани по Българската национална телевизия, трябва да бъдат спрени.
Така са отговорили 52,75 % от участвалите в допитването ни.

Най-голям процент от противниците на тези емисии (83,5%) са на мнение, че те трябва да бъдат премахнати от БНТ, "защото официалният език в България е българският".
Значително по-малък процент от несъгласните с излъчването на турските новини - 9,65%, посочват за аргумент факта, че "в Турция няма новини на български".
Изключително малка част от участвалите в анкетата (0,85%) изтъкват като причина за свалянето на тези предавания от ефир опасенията, че "всички малцинства ще поискат новини на своя език".

Значително малък процент заема и основателният довод за премахването на турските емисии, а именно, че те просто не се гледат. Така са отговорили едва 2,72% от читателите на news.bg.

Интересно е да се отбележи, че новините на турски имат своите поддръжници и техният брой на фона на общия не е никак малък.

"За" тези новинарски емисии се обявяват цели 47,25% от далите мнението си в on-line референдума ни.

Според повечето от тях достатъчно основателна причина емисиите на турски да останат в национален ефир е, че "България е демократична страна и уважава правата на малцинствата". Така са отговорили 69% от защитниците на новините на турски език.

15,4% от привържениците на подобни емисии посочват, че те имат своето място в българския телевизионен ефир, но само ако се излъчват по-регионалните медии.

Рискът от възникване на етническо напрежение в случай, че новините на турски бъдат свалени, не изглежда реалистичен на интернет потребителите, защото подобен аргумент за премахването им се струва разумен на едва 3,64 % от отговорилите.
Близък е процентът и на тези, които са на мнение, че емисиите трябва да бъдат запазени, "защото е право по закон да ги има" - 3,63%.

Прави впечатление малката разлика от едва 5% между противниците и поддръжниците на новините на турски у нас.

Макар да не е ясно едно официално национално допитване какъв резултат ще покаже, е логично да се запитаме дали подобни емисии наистина са така нежелани от по-голямата част от обществото, какъвто аргумент изтъкват инициаторите му.

Да припомним, че те посочват като причина за свалянето им от ефир и факта, че тези емисии струват доста пари на държавния бюджет, имайки предвид, че БНТ се финансира именно от държавната хазна.

Същевременно обаче подобен референдум би ощетил същата тази хазна с близо 20 милиона лева и то в условия на икономическа криза.

Друг остава въпросът трябва ли да се излъчва медиен продукт, който почти не се гледа (за което признаха и от самото ръководство на националната телевизия) и чиято полза остава неясна.

Може би именно това би трябвало да е по-разумният въпрос на едно такова допитване, което да даде яснота за потребителските предпочитания и очаквания към медийното съдържание у нас.