През последните години се говори много за "терористичния франчайзинг". Действително и Ал Кайда, (която може да бъде наречена "класическа дезорганизация" в смисъла, който влага в понятието "дезорганизация" Скот Лаш) и Ислямска държава се сдобиха с не малко "клонове" и "филиали" по целия свят, които се присъединиха към тях точно на принципа на франчайзинга.

Съответните формации извършваха някакво "героично" дело, след което се обявяваха за поделение на Ал Кайда или на Ислямска държава. От двата водещи фактора в глобалното радикално ислямистко движение, обикновено приемаха благосклонно новите терористични "франчайзи". Процедурата завършваше с полагане на клетва за вярност, било към ал-Багдади, било към ал-Заухири.

За да не възникват терминологични недоразумения, трябва да подчертаем, че разликата между "организациите" и "ДЕЗорганизациите" съвсем не е в това, че на едното място има ред, а на другото място няма. Ежедневната употреба на думата "дезорганизация" няма нищо общо с научното значение на този термин в социологически контекст.

Всъщност ДЕЗорганизацията е нещо доста подредено, но много различно от организацията. При организациите има вертикална йерархия има началници и подчинени. При ДЕЗорганизацията има хоризонтални връзки и мрежова структура.

При организацията има ръководство, което е избрано на съответен форум - общо събрание, национална конференция, световен конгрес ... При ДЕЗорганизацията има авторитети, които хората следват изцяло по вътрешно убеждение, особено когато става дума за естествени харизматични лидери, какъвто беше покойният Осама бин Ладен.

Снимка 261882

Фронтови батальон на Джабхат ал-Нусра. Станахме свидетели на първият разтрогнат "франчайзингов" договор между глобална терористична мрежа - терористична ДЕЗорганизация (Ал Кайда) и нейният "франчайз" - Джабхат ал-Нусра. Напълно в духа на теорията и практиката на "цивилния" маркетинг в икономиката, Джабхат ал-Нусра незабавно се "пре-брандира" и прие новото име Джабхат Фатах ал-Шам, в което се поставя по-голямо ударение на сирийската принадлежност на групировката. Смяната на геополитическата ориентация изисква незабавна смяна на името, на логото, но и на репутацията на организаията. Последното ще бъде най-трудно ... Снимка: Сирийска обсерватория за човешки права (Syrian Observatory for Human Rights), http://www.syriahr.com/en/?p=6442

При организацията има писани правила - устави и правилници. При ДЕЗорганизацията има ценности, които се споделят от ангажираните в мрежата. И така нататък ...

"Ал Кайда" не е организация, тя е ДЕЗорганизация и точно това прави борбата с нея изключително трудна. (Още подробности виж в: Дечев Теодор, Ал Кайда сменя тактиката си ?, 23 юли 2012, Гласове.com, http://glasove.com/categories/komentari/news/al-kayda-smenya-taktikata-si Също така и в: Дечев Теодор, Деловите решения, индустриалните отношения и тероризмът, 30 май 2005, 18:11, Геполитика, http://geopolitica.eu/spisanie-geopolitika-broi-4-2005/361-delovite-resheniya-industrialnite-otnosheniya-i-terorizmat?start=3 ).

Станахме свидетели на нов прецедент в глобалния терористичен франчайзинг. Може би за първи път в историята, дадена формация, приела "бренда" на глобална терористична ДЕЗорганизация като Ал Кайда, скъса франчайзинговия договор. Джабхат ал-Нусра - един от основните фактори в сирийската религиозно - гражданска война (превърнала се междувременно в прокси война в Сирия между Иран и Саудитска Арабия) прекрати официално отношенията си с Ал Кайда.

Славата на Джабхат ал-Нусра датира условно от 12 декември 2012 година, когато беше извършена самоубийствена атака срещу сирийското Министерство на вътрешните работи. На 13 декември 2012, Джабхат ал-Нусра пое отговорността за нападението чрез съобщение в Туитър, за което то своя страна съобщи AFP. Това събитие ознаменува обявяването на Джабхат ал-Нусра за терористична организация от страна на Белия дом, станало съвсем наскоро преди нападението срещу сирийското МВР. (Syria: Jabhat al-Nusra Claims responsibility For Interior Ministry Attack, December 13-th 2012, 17:29 GMT, Stratfor, Situation Reports, https://www.stratfor.com/situation-report/syria-jabhat-al-nusra-claims-responsibility-interior-ministry-attack).

Придобиването на статут на групировка с "франчайзингов" договор с Ал Кайда от страна на Джабхат ал-Нусра става някъде през пролетта на 2013 година. Сирийският ислямски фронт за освобождение, който по това време представлява организацията - "шапка" на сирийските бунтовници, направи на 11-ти април изявление, в което се критикува решението на лидера на групировката Джабхат ал-Нусра да се закълне във вярност на лидера на Ал Кайда - Айман ал-Заухири. За това съобщи AFP на 14-ти април 2013 година. В изявлението се обвинява Ал Кайда, че иска да си създаде държава в Сирия, без да пита за мнението на народа на страната. По това време обаче е вече ясно, че членовете на Джабхат ал-Нусра са сред най-боеспособните бойци в рамките на сирийския бунт и бунтовниците и техните спонсори не могат да си позволят да изолират тази групировка ако искат да имат реален успех на бойното поле. (Syria: Rebel Groups Criticize Jabhat Al-Nusra, April 14-th 2013, 14:12 GMT, Stratfor, Situation Reports, https://www.stratfor.com/situation-report/syria-rebel-groups-criticize-jabhat-al-nusra ).

За намерението на лидерите на Джабхат ал-Нусра да скъсат връзките си с Ал Кайда и да основат ново движение срещу сирийския президент Башар ал Асад, което да бъде подкрепено от някои от страните от Персийския залив, съобщи за първи път Reuters на 05-ти март 2015. Изнесена беше информация, че от Катар са окуражили ал-Нусра да продължава по този път, съобщи пак Reuters, позовавайки се източници близки до групировката. До този момент, ал-Нусра играеше ролята на франчайзингова групировка на Ал Кайда и вече беше влязла в бой с Ислямска държава, отбелязвайки по този начин разцеплението в глобалното "джихадистко" движение. (Syria: Al-Nusra May Cut Al Qaeda Ties, March 5-th 2015, 10:58 GMT, Stratfor, Situation Reports, https://www.stratfor.com/situation-report/syria-al-nusra-may-cut-al-qaeda-ties ).

В Ал Кайда явно са били наясно със ставащото в Джабхат ал-Нусра и на 28 юли 2016 година, лидерът на Ал Кайда - Айман ал-Заухири излъчва аудио изявление, в което заявява, че асоциираната към Ал Кайда групировка Джабхат ал-Нусра, може да скъса връзките си с Ал Кайда, за да запази единството си и да продължи да се сражава в рамките на сирийската гражданска война. Съобщението беше огласено от Reuters. Съобщението дойде, след като вече беше изтекла информация, че върховното командуване на Джабхат ал-Нусра близко до идеята да скъса официално с Ал Кайда, особено в светлината на възможното споразумение между САЩ и Русия за провеждане на координирани въздушни удари срещу обекти на Джабхат ал-Нусра. Анализаторите веднага коментираха , че дори и връзките с Ал Кайда да бъдат скъсани официално, докато Джабхат ал-Нусра не промени значително своята идеология и методология, външното мнение за тази групировка няма да се промени значително. (Syria: Al Qaeda Tells Jabhat Al-Nusra It Can Cut Ties, July 28-th 2016, 12:31 GMT, Stratfor, Situation Reports, https://www.stratfor.com/situation-report/syria-al-qaeda-tells-jabhat-al-nusra-it-can-cut-ties ).

В крайна сметка, след достатъчно дълга подготовка, войнствуващата сирийска бунтовническа групировка Джабхат ал-Нусра, се преименувала на Джабхат Фатах ал-Шам. Преименуването дойде като следствие на официалното скъсване на връзките с Ал Кайда. Това стана ясно от видео изявление на лидера на Джабхат ал-Нусра от 28-ми юли 2016, препредадено от BBC. Междувременно висши авторитети на Ал Кайда вече бяха излязли с изявление, че одобряват раздялата. Ходът с преименуването и вероятното преориентиране на Джабхат ал-Нусра дойде след проведените разговори между САЩ и Русия за координирани удари от въздуха по обекти на групировката. По това време, Джабхат ал-Нусра беше общо призната като една от най-боеспособните сили в сирийската гражданска война, но едновременно с това беше посочена от САЩ като терористична формация. (Syria: Militant Group Renames Itself After Break With Al Qaeda, July 28-th 2016, 17:51 GMT, Stratfor, Situation Reports, https://www.stratfor.com/situation-report/syria-militant-group-renames-itself-after-break-al-qaeda ).

Така станахме свидетели на първият разтрогнат "франчайзингов" договор между глобална терористична мрежа - терористична ДЕЗорганизация (Ал Кайда) и нейният "франчайз" - Джабхат ал-Нусра. Напълно в духа на теорията и практиката на "цивилния" маркетинг в икономиката, Джабхат ал-Нусра незабавно се "пре-брандира" и прие новото име Джабхат Фатах ал-Шам, в което се поставя по-голямо ударение на сирийската принадлежност на групировката. Смяната на геополитическата ориентация изисква незабавна смяна на името, на логото, но и на репутацията на организацията. Последното ще бъде най-трудно ...

Събитието може да се окачестви като исторически прецедент и заслужава да бъде запомнено и изучавано.