Двете най-големи политически изненади тази година бяха възходът на Доналд Тръмп като кандидат на републиканците за американски президент и успехът на кампанията за Brexit на предстоящия референдум във Великобритания.

Британците ще решат бъдещето си в Европейския съюз тази седмица, а американците ще изберат новия си президент месеци по-късно - през ноември. Малко анализатори обаче видяха връзката между двете. 

Ето и пет основни знака, по които можем да "гадаем" как ще гласуват в САЩ и защо евентуален Brexit може да означава победа за Тръмп. 

Много избиратели и от двете страни на Атлантика са гневни в момента. Британците винят "бюрократите от Брюксел", американците - собствените си управляващи. Хората искат по-добър избор. От тези настроения се възползват бившият кмет на Лондон и основен поддръжник на кампанията за напускане на ЕС и Доналд Тръмп, кандидат на републиканците, който също призовава "да си върнем страната".

Глобализацията обърква работещите - и британските, и американските. Имиграцията, свободната търговия и технологиите правят работните места и възнагражденията все по-несигурни. Политиците не правят достатъчно, за да успокоят тези страхове. 

Имигрантите сами по себе си също са проблем. По-лесно е да мразиш пристигащите от Македония или Мексико конкуренти за работното ти място, отколкото да хвърлиш вина върху технологиите, например. Двете държави не се справят с миграционния натиск. 

Изгубената гордост на работещия глава на семейство също може да реши избора в полза на Brexit или Тръмп. Много мъже се сравняват със своите бащи или дядовци, които сами са били в състояние да издържат семействата си. Днес това е невъзможно, дори и работа се намира трудно. Това е потискащо. За британците пък усещането е за изгубен суверенитет и са чувствителни към призивите да си го върнат, за да бъде страната отново силна и независима. 

Популизмът обича яснотата и простите решения на сложни проблеми. За последствията ще се мисли по-късно, нека започнем с разбиването на статуквото.