Насила хубост не става, казват турците. И добавят: а и да стане - не е на добро. Управляващите смятат, че всичко може да се реши с едно махване на вълшебна пръчица. Или на полицейска палка. По заповед на премиера. И ограмотяването на цял един етнос, и създаването на отдавна закърнели у него трудови навици, и вменяването на уважение към законите и реда, и приобщаването към изконно чужди морални и културни ценности.

В епохата на недоузрелия социализъм бе на ход подобно неумие - "Петилетният план - за четири години" (наричано от зевзеците "Пет за четири!"). Народната мъдрост, че бързата кучка слепи ги ражда, явно и тогава не е била на почит. Сега ставаме свидетели на поредната демонстрация на бурна, но изначално обречена на безплодие дейност. С повече пара в свирката, отколкото в локомотива.

Първият министър и неговият ресорен по етническите и демографски въпроси вице се захванаха да оправят за две седмици циганския проблем*, който бе умишлено забатачван почти три десетилетия. Отначало грешките се дължаха на управленска некомпетентност. Пък и когато строиш демокрация, къде ти да мислиш за строителите на пирамидите - ако приемем версията, че тези племена идват от Египет. След това се разбра, че циганите са изключително полезна "стока" по време на избори. И докато съществуват проблемите, които ги правят зависими - те са лесни за контрол и манипулация. Някъде по същото време самоназначили се "ромски" лидери, правозащитни и всякакви други НПО-та се усетиха, че интеграцията на малцинството, "ромското включване" е златна кокошка, която не си струва да се коли, като се довежда бързо до успешен край приобщаването на циганите към нормалния живот.

И циганин се превърна в професия (по Ангел Джамбазки), децата им - в банкова сметка за детски, социалната помощ, кражбата, продаването на гласове - в средство за препитание, безработицата - в удобно оправдание, гетото с незаконни постройки и крадени ток и вода - в стандарт на живот. А заинтересованите ги агитираха по избори, разрешаваха им да строят, където им падне, затваряха си очите пред дребните провинения, интегрираха ги по европроекти, от които в джоба на интегрираните влизаше вятър. Цигански махали е имало и преди, общността е живяла сравнително затворено и тогава. Но в истински гета те се превърнаха едва през последните години.

И когато искри на напрежение прехвръкнат между този паралелен свят и окръжаващата го среда, когато се стигне до ескалация, до насилие, на жълтите павета се сещат, че нещо трябва да се прави. Няма да споменаваме градове и села, свързани с последните инциденти. Нито с по-предишни. Това означава да изреждаме дълго и безсмислено. Или да си затворим очите пред конфликти българи-цигани, които така и не достигат до новинарските емисии и вестникарските страници. Оттук - и до вниманието на оправячите на положения.

Когато вследствие натрупан гняв от поредното циганско беззаконие гражданин поиска изселването на малцинството от неговото населено място - може да го разберем. Не му е работа да мисли, къде аджеба ще отидат тези хора. Но когато един вицепремиер напише в Twitter "843 цигани преселници в Асеновград са проверени и е установено, че са без адресна регистрация - вече са напуснали града!", това означава, че не си е на мястото. Защото той би трябвало да си даде сметка, че тези 843-ма не са се разтворили в безвъздушното пространство. Че там, където са отишли, отново ще са без адресна регистрация, пак ще изникнат незаконни коптори, местното население отново ще ги посрещне на нож. Новопроизведеният спец по етнически въпроси не може да решава на принципа "няма човек - няма проблем". Защото човекът, който го няма тук - все някъде го има. И проблемът си ходи след него.

Сигналите за нередности ще отиват право в кабинета на хиперактивното вице. Това когато циганин нарече българин "гяур" и му налети с кол - разбираемо. Ами когато българин нарече циганин "мангал" и му прати Пèрата - пак ли там. Ще може ли Симеонов, който доскоро гледаше на циганите като на суровина за хигиенни материали, да се отръска като къпан пудел от предишните си пристрастия и да е справедлив съдник. Или ще отвори широко вратите за антибългарски правозащитни организации, които да разлаят кучетата в Страсбург за етническа дискриминация у нас.

Доскорошния фронтмен за спасение на България реши, че в гетото трябва да има полицейски (под)участък. Подкрепи го и главсекът на МВР. Май от кумова срама, защото като на професионалист му е ясно, че това трудно ще се случи. Най-малкото - само в "онова" гето или във всички гета, или в гета по заявка на клиента. Не се разбра и кого ще пази там нашата полиция - циганите от българите, българите от циганите, циганите от циганите, инкасаторите и на енергото или само на ВиК. Или самата тя ще се варди от всички. А защо вещият управленец обеща да осигури полицейска закрила на трениращите деца. Ами играещите на детските площадки? И другите, които карат колело или си ядат сладоледа на градския площад?

Децата са грижа и на Борисов. Толкова голяма, че нареди полицейски ескорт на склонните към отпадане от училище до класната стая. Далеч от мисълта, че напускащите без време образователната система са само от малцинствата, сега думата е за тях. Та как полицаят ще убеди едно дете да ходи на училище?

Та нали досега къткаха циганетата с закуска и топло мляко, с безплатни букварчета и други екстри. Заплашваха безгрижните родителите със спиране на детските и социалните. Ефект - йок. И как ще привлечеш дете, чиято цяла многолюдна фамилия чак до прапрабабата, която обикновено на около 35 години, не е подушвала наука. За чиито многодетни мама и тате училището е загуба на време, което може да се използва за по-полезни занимания - просия, проституция, крадене на жица, събиране на желязо. Дете, за което всеки хартиен носител на писмено слово има ценност точно толкова, колкото му е грамажът в пункта за вторични. То никога няма да се качи на магистралата на знанието. Дори конвоирано от рота жандармеристи. Освен - за да ù задигне мантинелата...

Поредният инцидент накара управляващите да реагират така, все едно сега забелязаха, че има цигани. Че има българи. Че съществува проблем. Не етнически засега, но доста успешно обговарян като такъв от определени среди. И се втурнаха да го решават. С видимост за спешни мерки, които единствено за кратко ще хвърлят прах в очите - спокойно, нещо се прави. Но има случаи, когато е по-добре да не правиш нищо, отколкото да правиш глупости. Овладяното с псевдомерки напрежение крие огромен риск да се възроди с нова отрицателна енергия и непредвидими последици.

Премиерът - огнеборец по образование - трябва да знае, че не е опасен бушуващият огън, страшни са на пръв поглед незабележимите тлеещи въглени, които в един момент могат за запалят наистина голям пожар. И тогава няма магистрала, която да ни спаси. Камо ли спасителят на България Симеонов.

*Нe употребяваме политкоректния термин "роми", защото според водещи етнолози той не обхваща в пълнота всички сродни етнически групи, които включва в себе си общността "цигани". Циганин е наименование, прието и в редица европейски и не само езици - zigeuners, холандски; čigonai, литовски; zingari, италиански; čigāni, латишски; сигонлар, узбекски; zigeuner, немски и т.н. В други етносът носи имена, които могат да се възприемат като по-обидни - финското mustalaiset, естонското mustlased и азербайджанското qaraçılar означават "черни". При французите нещата опират до "обида" на друга народност - bohémiens - бохемци (чехи). Унгарците освен привичното за ухото cigány ги наричат още fáraók népe - фараонско племе.