На 24 февруари 2022 г. Владимир Путин си представяше, че ще сложи ръка върху Киев за "три дни" и ще свали местната власт. Година по-късно, докато се готви да направи равносметка на една година ожесточен конфликт по време на обръщението си за състоянието на нацията във вторник, 21 февруари, става ясно, че целите му не са постигнати. Някои западни наблюдатели и дори руската телевизия започват да говорят за военното и идеологическото поражение на Кремъл в тази война. Но за Путин още не всичко е загубено. Това се казва в анализ на френското издание на американския електронен вестник Huffington Post.

По време на речта си във вторник, която ще се състои в Гостини двор, конгресен център близо до Червения площад в Москва, президентът ще обсъди руската военна намеса в Украйна и социално-икономическата ситуация в Русия, казаха от Кремъл. Едно нещо е сигурно, Владимир Путин няма да се върне в безизходната ситуация на своите войски и дори ще намери начин да си присвои военните победи, според анализатори, интервюирани от HuffPost.

Какъв беше първоначалният план на Владимир Путин с нахлуването в Киев на 24 февруари 2022 г.?

Целта на тази "специална операция", както я нарича Кремъл, е била преди всичко военна. Владимир Путин искаше да завладее Украйна чрез нейната столица и да свали нейния президент Володимир Зеленски, смятан за твърде близък до Европа и НАТО. "Целта беше на негово място да се постави проруски лидер като Виктор Янукович (президент на Украйна от 2010 до 2014 г., бел.ред.), което би улеснило контрола на Москва върху Украйна", анализира Лукас Обин, анализатор в Института по международните и стратегически отношения (IRIS).

Със Зеленски начело, Киев наистина е "нелегитимна" територия в очите на Путин, добавя Карол Гримо, професор по геополитика на Русия в университета в Монпелие. "Украйна не е суверенна държава за Кремъл, който я смята за продължение на руската територия, както беше при Руската империя и Съветския съюз", обяснява анализаторът.

"Путин каза също на 24 февруари 2022 г., че иска да "демилитаризира" и "денацифицира" Украйна възможно най-бързо - цел, която все още е актуална", продължава Лукас Обин. Само дето ръководителят на Кремъл не е очаквал такава съпротива от страна на украинските войски от една страна и такава масирана подкрепа от Запада от друга. "Благодарение на този обединен фронт тази офанзива в Киев беше провал, тъй като Путин все още не е победил Украйна", отсича Обин.

Как реагира Владимир Путин на провала на неговата "светкавична война"?

Първоначалните провали на Москва в Украйна само засилиха амбициите й за господство. "Неспособен да завладее страната, Путин продължи да я унищожава", казва Никола Тензе, директор публикации в Desk Russia и преподавател в Sciences-Po. От 24 февруари 2022 г. това е "война на изтребление", която е започнала според него с цел "да се убива, да се убива, да се убива", критикува експертът.

Тази решимост не е отслабнала дори след година на военни неуспехи и украински контраофанзиви, белязани от символичната победа на Херсон. Шефът на Кремъл не помръдва, руските сили наскоро превзеха град Соледар, а сега атакуват съседния му Бахмут. Путин също се бори да запази голяма част от Крим и в частност Донбас. "За да постигне целите си, той налага постоянен дамоклев меч върху Украйна, за да я направи малка и незначителна страна", смята Никола Тензе.

"Той не само продължава специалната си операция в Украйна, но и засилва политическата си война срещу обединения Запад", добавя Лукас Обин. В светлината на пристигането на американски и германски танкове като подкрепление в Киев, речта му дори става все по-ожесточена по отношение на европейците и американците: "Той говори в последните си речи за "десатанизиране" на Запада, цитирайки именно про-ЛГБТ законите, които са в сила в тези страни", отбелязва авторът на "Геополитиката на Русия".

Година след началото на руската инвазия западните експерти започват да говорят за поражение на Путин в Украйна. Така ли го разбира и руският президент?

Възприятието на Владимир Путин за поражението не е същото като това на Запада, казва Карол Гримо. "Според мнението на Кремъл загубата на хора и територии не е провал. Това са просто неудобства, подводни камъни, промени в плановете...", уточнява анализаторът.

"Не му пука за човешкия живот и ако трябва да пожертва още един милион руски мъже, за да премине през това, ще го направи. Единственият път, когато той ще признае поражението си, е когато бъде изтласкан от властта ", смята директорът на Desk Russia. Карол Гримо добавя, че ако Владимир Путин остане начело на страната след руските президентски избори през март 2024 г., "войната ще продължи още много години."

Мнението, което се споделя и от тримата експерти е, че руският президент няма да пусне парчето скоро."Оръжието на Владимир Путин е времето", казва Карол Гримо.Според него ръководителят на Кремъл прогнозира и се надява на амортизирането на украинските войски, липсата на западни боеприпаси или дори избора през 2024 г. на американски президент републиканец на мястото на Байдън, по-малко склонен да подкрепя Киев.

Но какъвто и да е сценарият, Путин ще остане убеден, че победата все още е възможна.