Русия предприе мерки спрямо търговските обекти, собственост на грузинци и по отношение на издаваните от страната визи като част от ескалиращия дипломатически спор между двете държави.

Руската дума подкрепи сурови санкции срещу Грузия, която президентът Владимир Путин обвини в „изнудване".

Растящото напрежение между страните се разпали, когато Грузия арестува четирима руски офицери за шпионаж.

Москва прекрати пощенските и транспортните връзки между страните, а грузинският президент обвини Москва в „тормоз".

Няколко търговски обекти в Русия, притежавани от грузинци, бяха затворени от властите.

Две посещавани казина, два грузински ресторанта и един хотел бяха претърсени и обвинени за финансови нарушения.

Официалният говорител на президента Путин Дмитри Песков каза за БиБиСи, че те са обвинени за отклоняване на средства, предназначени за превъоръжаване на Грузия.

„Станахме свидетели на невероятно милитаризиране на Грузия... разполагаме с някои факти, че пари, които се изпращат в Грузия, са използвани за тази цел," каза той пред радио БиБиСи.

„Нашето вътрешно министерство сигнализира, че тези ресторанти и казина са под контрола на незаконни групи, произхождащи от Грузия."

Той коментира, че санкциите не са пряк отговор на ареста на четиримата офицери миналата седмица, а са последвали поредица от „враждебни постъпки от страна на Грузия".

Руските миграционни власти съобщиха днес, че спирането на издаването на визи на грузински граждани ще бъде продължително и че визите за 180 дни, издадени на грузинци, които вече са в страната, ще бъдат съкратени до период от 90 дни.

Освен това тази седмица се очаква руските депутати да разгледат законопроект, който би попречил на грузинците, намиращи се в Русия, да превеждат пари по банков път за свои роднини в родината.

Оценките варират, но се смята, че в момента в Русия живеят най-малко 1 милион грузинци, като много семейства в Грузия зависят от преведените от тях суми.

Междувременно някои руски училища в Грузия отказаха да приемат записаните в тях грузински ученици - според някои сведения по нареждане от Москва.

Грузинският президент Михаил Саакашвили обаче остава непреклонен.

В условията на местни избори в цялата страна той настоя, че ще продължи да поддържа про-западния път на Грузия, който той следва, откакто дойде на власт след революция от 2003 година.

Кореспонденти на БиБиСи информират, че Путин е обезпокоен от по-близките връзки на Грузия със Запада и че е решен да предотврати приемането на страната в НАТО.

Но Саакашвили заяви, че ангажиментът на правителството за влизане в НАТО е непоколебим и членството ще донесе допълнителни гаранции за сигурността.

Грузинският премиер Зураб Ногайдели допълни: „Русия и преди е налагала санкции и ние можахме да устоим. Ще устоим и сега."