Никой в България не знае колко точно са оръжията - и законни, и незаконни. МВР отдавна е казало "Сбогом на оръжията". Но не по хемингуейски, а по български - от безхаберие и некадърност. И, разбира се, заради недостиг на финансиране.

МВР не е изпълнило задължението си да актуализира Единния автоматизиран регистър по контрола на общоопасните средства, в който има данни само за оръжия, регистрирани след 2013 г. Това стана ясно преди няколко месеца, а новината бе, че финансиране за въпросния регистър ще има евентуално в края на 2018 г.

Прокуратурата пък стига само до там да направи по някоя кампанийна проверка - обикновено след продължително и настоятелно медийно отразяване на поредния смъртен случай. А въпросната проверка пък стига до там, че установява, че все още има психично-болни, осъдени и криминално проявени, които все още имат валидно разрешително за съхранение и носене на оръжие. А и да нямат, то обикновено се намира по някое газово, преправено в бойно.

Докато в САЩ за пореден път се надига дискусията около законите за притежание на оръжие, то у нас такава дискусия традиционно липсва. В Америка режимът за придобиване, носене и използване на оръжие е далеч по-либерален. Затова и се стига по-често до случаи като стрелбата във Флорида, при която бяха убити 17 души. В САЩ например можеш да се снабдиш с огнестрелно оръжие, ако досието ти е чисто.

В България режимът е доста по-рестриктивен. Ако имате желание да се снабдите с оръжие, то първо се въоръжете с достатъчно търпение. За издаване на разрешително трябва да се мине през продължителна и сложна процедура, в която трябва да докажеш, че отговаряш на редица условия - че не си осъждан, не си следствен, не се водиш на отчет в психодиспансер, да преминеш лицензиран курс по стрелба и да се явиш на изпит. Иска се и диплома за завършено основно образование. Това обаче не е всичко, тъй като решението дали да станете притежател на законно оръжие е на МВР и то след преценка, че имате доказана необходимост за притежанието му. Валидността на документа е 5 години. А чакането по опашки и размотаването из районните управления съвсем обяснимо може да доведе до желанието да се гръмнеш. Затова като че ли повечето българи предпочитат да минат и с незаконни пистолети, ловни пушки, газови оръжия преправени в бойни, и всякакви видове самоделни устройства.

Ако продължим с паралела, трябва да отбележим, че в половината американски щати е разрешено носенето на оръжие на публично място, а законът ти дава право без да се замислиш да стреляш, ако някой нахлуе в имота ти. В България законодателството отново е по-строго и доста хлъзгаво. Ако някой нахлуе в дома ти имаш право на т.нар. "неизбежна самоотбрана", която ти позволява да се защитаваш със сила и средства, с които си бил нападнат. Простичко казано - не можеш да застреляш крадец, който е влязъл в дома ти с нож, например. Особено пък с незаконно оръжие.

Общият брой на оръжията в страната с разрешително е над 340 000, като над 124 000 са оръжията, които се държат от физически лица с цел самоотбрана и сред тях няма регистрирани ловци. Това са единствените официални данни за броя на оръжията у нас. Ако някой си направи труда да прегледа сводките на МВР по дати, ще забележи, че почти всеки ден има "новина" за открит незаконен боен арсенал и самоделни устройства по селата. Изобретателността и изработката им могат да смаят и самият Михаил Калашников.

Само набързо да припомним, че убиецът от Нови Искър Росен Ангелов - бивш затворник, без валидни документи за самоличност, успял да се снабди незнайно как с 22-милиметров пистолет "Берета". Освен това си бе направил самоделен заглушител за незаконния пистолет като използвал маслен филтър за автомобил. Припомняме и друг случай - убиецът от столичния кв. "Лагера" Венцислав Василев, който миналото лято застреля жена си в квартално кафене пред няколко души, имал разрешително за пистолета, но от години било изтекло. И какво от това, след като няма кой да проверява? А да напомняме ли за случая в село Виноградец? Мила родна гледка - приятна компания, пиянски запой, размахване на оръжията и 6-годишно дете гърми по мъж. И го убива. Кой, как и защо е дал оръжието на детето, година вече се установява. Можеше да звучи като виц, ако не беше истина. Прави впечатление и друга практика напоследък - барикадирането вкъщи.

Един от първите такива случаи бе с печално известният Петко Петков от Лясковец, който на 14 март 2014 г. застреля командоса Емил Шарков и гърмя по още петима служители на МВР по време на акция на спецотряда за борба с тероризма. Некадърността и некомпетентността на униформените няма да коментирам. Резултатът е, че Петков ще лежи доживот в затвора за убийството, а 8 г. му бяха отредени за оръжията, открити в дома му, на обща стойност 1488 лв. и 343 броя боеприпаси. Всичките, разбира се, без разрешително.

На 21 февруари пък командоси задържаха 35-годишен мъж, който се барикадира в дома си в тополовградското село Орешник. Операцията продължи близо 24 часа и в нея се включиха 80 служители на реда от Специализирания отряд за борба с тероризма "Кобра", Жандармерията и хасковската полиция. Иван Тачалиев-Легионера се заключил в къщата в село Орешник, оказал съпротива и гърмял с пушка по униформените. Този път полицаи не пострадаха. Тачалиев е бил обучен във Френския легион, като боравел добре с хладно, огнестрелно оръжие и взривове.

Няколко дни по-късно - на 25 февруари полицията задържа при операция, продължила часове, въоръжен мъж във Велинград, който се барикадира в дома си. Там е открит цял боен арсенал, разбира се, отново без разрешително.

И докато българите упорито се въоръжават до зъби със законни и незаконни оръжия, американците изглежда са готови да кажат "сбогом на оръжията". Или поне са склонни да ги ограничат и да засилят режима за придобиването им. Това сочат данните от последното социологическо проучване на USA TODAY/Suffolk University след стрелбата във Флорида. От анкетата става ясно, че едва 38% от американците одобряват работата на президента на САЩ Доналд Тръмп по казуса с оръжията, а 60% са на противоположното мнение. Тръмп предложи в училищата да има въоръжени учители, което според държавния глава значително ще намали нападенията в класните стаи - често срещан проблем в САЩ. 61% от анкетираните срещу 33% смятат, че по-строги закони за притежание на оръжие и проверки на купувачите ще помогнат за предотвратяване на масови стрелби в САЩ. 63% срещу 29 на сто са на мнение, че полуавтоматични винтовки като AR-15, използвана при стрелбата във Флорида, трябва да бъдат забранени. 76% срещу 12% пък са на мнение, че хора, които са лекувани за психически заболявания, трябва да иматзабрана да притежават огнестрелно оръжие. Дори и притежателите на оръжия са склонни да подкрепят тези три мерки.

Факт е, че в САЩ законното оръжие е далеч по-достъпно отколкото у нас. Факт е, че именно заради това, много американци носят оръжия и не се притесняват да го използват. В България хората се въоръжават по други причини - свързани с криминална дейност или от страх. Защото, когато не могат да разчитат на органите на реда, българите вземат нещата в свои ръце.

Макар че контролът над оръжията едва ли ще бъде затегнат в обозримо бъдеще, в САЩ поне е започнал дебат по темата. А в България все още не можем да преброим с точност законните оръжия и би било истински успех, ако в края на годината регистърът на МВР действително заработи и даде някакъв резултат - преди въоръжението - законно или не, да стане повсеместно.