Сумата е толкова астрономическа, че почти губи значение. Според последни данни САЩ са похарчили най-малко 2000 млрд. долара (1800 млрд. евро) във войните, които са водили след атентатите от 11 септември 2011 г.

"Един от най-фрапиращите аспекти на американската военна мощ е недостатъчното внимание, отделяно на изучаването на ключовите елементи на общите разходи по нея и на връзката между използването на средства и наличието на ефективна стратегия", подчертава Антъни Кордсман, завеждащ катедрата по стратегия Арли Бърк в Центъра за стратегически и международни изследвания във Вашингтон (CSIS), цитиран от френския всекидневник Le Monde.

Ако страната де факто не е преставала да бъде в състояние на война от 1941 г. насам, то от 2001 г. тя е подновила активната си борба в целия свят, най-осезаемо в Афганистан и Ирак, в името на борбата срещу тероризма.

Обаче това, което е най-изненадващо, добавя анализаторът, е провалът на последните двама президенти и на Конгреса в коректния анализ и оправдаване на разходите на войните на САЩ. В момент, когато френското военно министерство се бори, за да финансира с 1,3 млрд. евро външни операции през 2017 г., цифрите на първата световна сила са главозамайващи.

Само за Афганистан от 2001г. до 2017г. САЩ са похарчили повече пари - и то с много съмнителен резултат - отколкото за плана Маршал за възстановяването на Европа след 1945 г. За периода от 2001г. до сега сумата само за Департамента за отбрана ще достигне 841 млрд. долара, ако бюджетът за 2018 г. бъде гласуван. За Ирак, натрупаните разходи за "отвъдморски извънредни операции " (ОCO, както се казва в бюджетния жаргон на САЩ), ще се покачат до 770,5 млрд. долара, уточнява Антъни Кордсман.

Вредна липса на политическа стратегия

Според някои експерти войните в Ирак, Афганистан и Сирия са пет пъти по-скъпи от Първата световна война и два пъти и половина по-скъпи от войната във Виетнам.

Ако бяха консолидирани, разходите биха могли да бъдат много по-високи, като някои анализатори достигат до комулативни стойности от 12 000 млрд. долара, считано от 2001г. В тях влизат гражданските конфликти, цивилните и военни загуби, грижа за ветераните или въздействието на войната върху лихвите по дълговете - всички тези елементи - лошо изчислени от правителството или Конгреса, въпреки многобройните доклади.

"Войната и постоянният риск от война са реалност на нашето време. И въпреки товa американската администрация и Конгресът бяха склонни да разглеждат военния ангажимент като временно отклонение, като нещо, което може да бъде уредено чрез допълнителни дотации или създаването на краткосрочни бюджетни инструменти като ОСО. Откъдето се формира и една известна непрозрачност и вредна липса на политическа стратегия", отбелязва Кордсмaн.

Парадоксът е, че "въпреки високата им цена, тези войни представляват сравнително малка тежест за икономиката на САЩ, що се отнася до брутния вътрешен продукт, общите федерални разходи или промишлеността.

"Войните натежават от порядъка на 2,8% от националното богатство на САЩ през 2017 г. Не трябва да се забравя, че "защитата на националната територия е станала по-скъпа, отколкото която и да е война, водеща се в момента", подчертава анализаторът. Така само за 2017 г. разходите ще бъдат 70 млрд. долара.

Превод Петя Михайлова