Пореден обрат във войната в Сирия или временна ескалация на напрежението, която няма да има големи последствия? На този въпрос е твърде рано да се отговори, но ожесточените боеве между турски и сирийски войници в провинция Идлиб от понеделник са безпрецедентни. За първи път се водят боеве с такъв мащаб между Турция, която спонсорира сирийската опозиция и е на бойното поле от 2016 г., и силите на режима на Башар Асад, коментира ливанското издание L'Orient-Le Jour.

Докато сирийският режим и неговият руски спонсор продължават офанзивата си за завземане на провинция Идлиб, която е в ръцете на бунтовническите сили, Анкара изпрати в неделя конвой от 240 камиона и бронирани превозни средства, които бяха разположени близо до стратегическия град Саракиб. Турция разполага с дванадесет наблюдателни пункта в провинция Идлиб, но остана сравнително мълчалива пред настъплението на войските на режима, задоволявайки се с изказването на съжаление, че Русия "не спазва" споразуменията, сключени между двете страни, с цел да се избегне ескалация. Сблъсъците избухнаха в понеделник призори с огън на режима по турски позиции, според Сирийската обсерватория за човешки права (СОЧП). Турция заяви, че четирима турски войници са убити, а девет са ранени от артилерията на режима, заявявайки, че турската армия е реагирала и "унищожила няколко цели".

Броят на загиналите от сирийска страна е предмет на ожесточена битка. Министърът на отбраната Хулуси Акар, цитиран от агенция Анадолу, заяви, че турската армия е "неутрализирала" 76 сирийски войници, докато турският президент Реджеп Тайип Ердоган по-рано беше споменал за 35 убити войници. СОЧП отчита смъртта на 13 души, докато официалната сирийска агенция САНА отрече да има загинали в редиците на армията. "Казахме, че това вече не е възможно и предоставихме подходящия отговор", заяви Ердоган, коментирайки турския отговор. Дали чрез въздушна или артилерийска бомбардировка, ние ги караме да плащат цената (...). "

Избухването на директни сблъсъци между Анкара и Дамаск застрашава руско-турското сътрудничество в Сирия. Това партньорство между двама участници, които подкрепят противниковите лагери, беше по природа ограничено. Но досега то се опираше на общо желание да се избегнат преките конфронтации между двете сили и на споделен интерес за ограничаване на американското влияние в тази област. Руско-турското сътрудничество също е част от по-глобалния контекст на сближаване между двете страни, белязан по-специално от закупуването от Анкара на руската зенитна ракетна система S-400.

Турците твърдят, че са предупредили руснаците за разполагането им в Саракиб, но Русия отрича. Вчера президентът Ердоган призова Русия да "изпълни задълженията си" в провинция Идлиб във връзка със споразумението за примирие, спонсорирано от Москва и Анкара, което влезе в сила през януари. "Оттук нататък сирийският режим е цел за нас в региона. Очакваме Русия да спре да го защитава ", заяви Омер Челик, говорител на управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР).

В знак на това обаче, че диалогът не е нарушен, вчера по телефона разговаряха ръководителите на дипломацията на двете държави. Двамата външни министри "разгледаха подробно хода на урегулирането на сирийския конфликт, като обърнаха особено внимание на ситуацията в зоната за деескалация на Идлиб", се казва в съобщението на руското външно министерство.

Без меден месец

Анкара изглежда готова да приеме завземането на част от провинция Идлиб от лоялистките сили. Но не може да приеме, че цялата провинция попада в ръцете на Дамаск, не само защото ще загуби важна карта в сирийската си политика, но най-вече защото местното население няма друг избор, освен да тръгнете към турската граница, докато Турция вече е приела 3,5 милиона сирийски бежанци на своя територия, които се стреми да върне в Сирия. Турският президент говори вчера за 1 млн. разселени хора, тръгнали към турската граница, за да избегнат офанзивата.

От своя страна Москва винаги възприема една и съща тактика спрямо Турция в Сирия. Лоялистките войски напредват и след това договарят прекратяване на огъня, тъй като Анкара заплашва да се оттегли от процеса, преди да възобнови офанзивата по-късно, за да изтласка турските червени линии. Вчерашните боеве обаче излагат на опасност тази тактика, особено след като през последните месеци Москва работи за сближаването на Дамаск и Анкара, особено по отношение на техните разузнавателни служби. Сближаването бе улеснено от турската офанзива срещу кюрдските милиции в североизточна Сирия през октомври, което доведе до разделянето на региона между Москва и Анкара.

Руско-турското сътрудничество все още изглежда твърде необходимо за всеки един от двамата играчи, за да бъде напълно поставено под въпрос. Сирия е само витрината на един по-широк съюз, чието начало беше отбелязано през януари с голямото откриване в Истанбул, в присъствието на президента Ердоган и неговия колега Владимир Путин, на тръбопровода "Турски поток", свързващ Русия с Европа през Черно море. Въпреки това Москва ще трябва да ограничи ескалацията достатъчно бързо, ако не иска ситуацията да излезе извън контрол. Русия изглежда е разделена между желанието си бързо да превземе провинция Идлиб и в същото време да не предизвика прекъсване на отношенията си с Анкара.

Последният голям инцидент между двете страни датира от ноември 2015 г., когато руски бомбардировач Су-24 е свален от два турски F-16. След месеци на напрежение, това доведе до началото на силно сближаване между двете страни, основано по-специално на общата им враждебност към Запада. Но сякаш да ни напомни, че руско-турското приятелство не е меден месец, президентът Ердоган повтори вчера от Украйна, че Турция "не признава незаконната анексия на Крим".