Той се интересува от Балканите, ходил е там, а идоли на сръбските крайни националисти фигурират в неговия пантеон: извършителят на клането в Крайстчърч отвори старите рани на един регион, травмиран от междуетническите войни от 90-те години. Това пише ливанското издание L"Orient - Le Jour, като цитира АФП.

На кадрите, разпространени в интернет, за които се смята, че са заснети докато кара колата си към двете джамии в Нова Зеландия, където уби 50 души, се вижда как десният екстремист Брентън Тарант слуша песен, възхваляваща босненския сърбин Радован Караджич. Този радетел за етническо прочистване ще научи в сряда дали съдът ще потвърди присъдата му от 40 години затвор за жестокостите на конфликта от 1992-95 г. (около 100 000 убити) и най-вече за геноцида срещу босненските мюсюлмани в Сребреница.

Сред имената, които Тарант е изписал върху пълнителите на автоматите си, фигурират няколко герои на сръбските националисти, известни с борбата си срещу Османската империя: Марко Милянов и Новак Вуйошевич, православни воини от деветнадесети век; Милош Обилич, рицар, загинал в битката при Косово поле (1389 г.) - основополагаща за сръбската национална и религиозна идентичност; или средновековният княз Стефан Лазар, чиято статуя, издигната през 2016 г. в сръбската част на разделения град Косовска Митровица, сочи с пръст към районите с преобладаващо албанско и мюсюлманско население.

Османска мания

По телевизия N1 посланикът на Босна и Херцеговина в Австралия Мирза Хайрич отбеляза, че в песента, възхваляваща Караджич, "От Бихач до Петрово", се казва "че турците трябва да бъдат избити" - термин, с който сръбските православни крайни националисти на драго сърце наричат босненските мюсюлмани. По време на Османската епоха Балканите в продължение на пет века са били пресечна точка на конфликт между мюсюлманския и християнския свят. Позоваването на османското минало е константа на сръбските крайни националисти. "Република Сръбска в Босна никога няма да бъде Турция" е класически лозунг на политически митинги в сръбската част на тази страна, която все още продължава да бъде разделена на общностен принцип.

Според местните власти Тарант е посетил региона в края на 2016 г. и началото на 2017 г. Бил е в Черна гора, Сърбия, Босна и Хърватия, а през ноември 2018 г. и в България. Ходил е също и в Турция. Мюсюлманската общност в Босна оцени като "особено тревожно", че "убиецът е започнал кървавото си начинание под звуците на песен в прослава на военните престъпления в Босна" и "явно е бил вдъхновен от една и съща екстремистка идеология", както привържениците на идеята за Велика Сърбия през 1990 г. В Косово бившият външен министър Петрит Селими също посочи, че Тарант е "вдъхновен от специфична форма на национализъм, в който преобладава идеята за превъзходство на бялата раса и чиито корени идват от Сърбия".

Последната междуетническа война в бивша Югославия (1998 г.- 1999 г.) - конфликтът между косовските албански бойци за независимост и сръбските сили - отне живота на близо 13 000 души, повечето от които албанци. "Войните и геноцидът, извършени от сръбските идеолози, станаха източник на вдъхновение за крайната десница по света", написа Петрит Селими в Туитър.

Антисръбска истерия

И в Сърбия, и в Босна сръбските власти се изказаха срещу това, което лично те смятат за амалгама от несъвместими неща. Босненският външен министър Игор Църнадак, самият той босненски сърбин, осъди "антисръбската истерия" и оцени като "безотговорно да се търси връзка между ненормалните действия на един объркан и болен човек и цял народ". Сръбският член на колективното босненско председателство Милорад Додик, който споделя председателството с един босненски мюсюлманин и един хърватин, осъди "неблагочестивата кампания" срещу неговата общност. В Белград външният министър Ивица Дачич настоя, че "Сърбия няма нищо общо с клането". Установяването на връзка нанася "вреда на сръбските интереси", каза той. Що се отнася до крайнодесния националист Воислав Шешел, който е осъден за престъпления срещу човечеството, но все още е депутат в Белград, той лансира тезата за антисръбски заговор: "Демонизацията на сърбите ще продължи, докато страната не капитулира. "