В Бразилия - столицата на футбола, ще започне Световното първенство по футбол: четири седмици на умения и страст, които ще бъдат демонстрирани чрез любимата игра. На това спортно състезание ще има невероятни моменти и за милиони фенове, това е всичко, което има значение.

Но все пак зад това славно състезание стои организация, която все повече заприличва на най-малко привлекателните аспекти на църквата в средновековна Европа. ФИФА е непрозрачна, наднационална институция, ръководена от елит, който не подлежи на отчетност с правомощия, които по-правилно принадлежат към националното правителство.

В сряда президентът на Бразилия Дилма Русеф се обърна с молба - съмненията относно разходите за организацията на Мондиал 2014, които възлизат на $ 11 млрд, да бъдат оставени на страна. Тя подчерта, че домакинството на Мондиала има цена, свързана с неговите задължения. Русеф посочи, че вложените средства за значително разширяване на капацитета на летищната инфраструктура и построяването на 12 огромни нови стадиона, са инвестиция, която ще има дългосрочна полза за страната. Но тя реши да не отиде на откриването на конгреса на ФИФА в Сао Пауло.

Никога не е имало съмнение за страстта на Бразилия към красивата игра, но това изобщо не е сигурно относно разходите за домакин на Световната купа. Президентът Русеф знае, че нейните шансовете да бъде преизбрана през есента зависят от успеха на Мондиал 2014 повече, отколкото от неговата себестойност. За съжаление, Сеп Блатер, който е изправен пред порой от въпроси, свързани с корупция, трябва да има съмнения за преизбирането му като президент на ФИФА. Въпреки силната опозиция на УЕФА и собственото му обещание да не се кандидатират отново, изглежда, че е направена сделка. Не би трябвало да бъде така. Той оглавява една дискредитирана организация, която управлява едно все по-дискредитиращо се „парти".

Домакинството на финалите на Световната купа е станало - като домакинство на Олимпийските игри - билет за членство в световният елит. Това означава, че хората, които имат право на глас са ухажвани и съдейки по най-новите твърдения, свързани с избора на Русия през 2018 г. и Катар през 2022 г., това не е евтино.

Сеп Блатер критикува докладите за корупция и ги определи като расизъм. Но през 2011 г. той бе принуден да бъде направено разследване. Уважаваният прокурор на САЩ Майкъл Гарсия трябва да представи своя доклад през следващите няколко месеца. Но неговите правомощия са толкова ограничени, че изглежда малко вероятно, че ще резултатът ще бъде този, с който започна и процесът на възстановяване на доверието в Международния Олимпийски комитет след скандала с Солт лейк сити скандала през 2002 година.

Нито пък има голямо шанс за бъдещето на паралелния опит да се преструктурира вътрешното управление. Реформите, които бяха препоръчани за прозрачност и дългосрочни ограничения, които са от жизненоважно значение за възстановяване на доверието се нуждаят от одобрение от самите хора, които са обвинени, че се възползват от системата.

Това, за което Сеп Блатер е прав, че за да бъде споделен световният голям футбол с целия свят, а не само с част от него е нужна сложна транспортна инфраструктура и първокласни стадиони.

Но това не може да бъде постигнато по този начин. Южна Африка, която беше домакин през 2010 г., все още чака възвръщаемост на 2 млрд. долара инвестиции. ФИФА, която обяви активи от над $ 3 млрд. на годишния си конгрес през тази седмица, е допринесла само с пет мини-футболни игрища.

Бразилия е похарчила милиони долари, за да бъде домакин на първенство, което ще е твърде скъпо за много бразилци, искащи да присъстват по стадионите.

Г-жа Русеф настоява, че на това трябва да се гледа като потвърждение на постигнатия напредък в посока на една богата равноправна страна.

Враждебната реакция срещу колосалните разходи за глобални спортни събития се разраства. В Европа, европейските първенства през 2020 г. ще бъдат под домакинството на различни градове, пръснати в целия континент, а не от една-единствена държава - те ще използват места, които вече съществуват.

Това би могло да бъде шаблон и за финалите на Световната купа. Домакинството беше поделено между Япония и Южна Корея и през 2018 г., когато Русия ще е домакин, мачовете ще се играят в градове от Санкт Петербург до Влдивосток, които са на около 16 000 км един от друг.

В Бразилия, Англия ще се срещне с Италия този уикенд в град Манаус на 2575 км от Сао Пауло: столиците на Аржентина, Уругвай и Парагвай са по-близо.

Дайте тази награда (Световното първенство по футбол, б.р.) на континенти. Това ще разпредели разходите, ще намали стимулите за корупция и ще разпространи също така славата на играта.