Понеже все още сме на Оскарова вълна да започнем с една комедия на абсурда, която даваха наскоро по bTV.

Пациентка с подути лимфни вълни и обезпокоителни кръвни показатели отива да се консултира с хематолог в голяма частна болница. Шестата по големина в България. Лекарката я преглежда, и констатира, че има основания за тревога, затова трябва да влезе в болница да ѝ направят подробни изследвания и някакви вливания.

Пациентката отива да предупреди, че ще я приемат за лечение и се връща обратно в болницата. Когато влиза в отделението обаче се оказва, че няма места, но успяват да я заврат в една стаичка, вероятно на сестрите. Не била особено чиста, казва жената. Скоро пристига компания - още една пациентка, приета за изследвания и вливания.

Появява се сестра, която им обяснява, че по принцип могат да си ходят, но в момента има проверка от НЗОК, затова е добре да си оставят раниците все едно, че са там. Докато изчакват и гледат телевизия, сестрата идва с проблем: "Приели сме 2-3 мъже, но не са тука, случайно да познавате мъже от квартала да дойдат да легнат тука, после ще си ходят?"

Вероятно не сте си представяли подобна ситуация, но затова са комедиите на абсурда. Тази обаче има неблагоприятно развитие. Пациентката, очевидно без чувство за хумор, напуска болницата и повече не се връща. Нещата можеха да приключат дотук, ако след време не си беше отворила пациентското досие, за да види, че през онзи август на 2022-а тя е била "лекувана" три дни във въпросната болница. И то доста лекувана - със съответните изследвания и вливания, които споменахме два-три пъти в началото.

Жената решава да уведоми НЗОК, че дават пари за несъществуващо лечение. Касата започва проверка и се оказва, че за тази болница и друг път е имало жалби. Оттам обещават да започнат спешна проверка. Не могат веднага да дадат информация по случая - тъй като много пациенти имат и голям архив, и не могат да го сместят в болницата с два корпуса, затова е изнесен в друга сграда.

Явно все пак са отворили архива, защото от Касата са им наложили санкция, частично са прекратили договора си с тях и са изискали 900 лв., колкото са им платили за несъществуващото лечение. От болницата, разбира се, ще обжалват, спорът ще продължи в съда. Има голяма вероятност да спечелят.

Хвърлете един поглед към сайта на лечебното заведение, ще видите, че там предлагат почти пълен цикъл от медицинска грижа, като започнем от апетитното отделение по медицинска онкология (скъпи клинични пътеки); ортопедия и травматология - добре познато на много спортисти; отделение за рехабилитация и продължаващо лечение - кръстено на Христо Стоичков. Иначе казано, болница с над 500 легла, 20 отделения, 12 операционни, 4 лаборатории, 40 кабинета, даже и с автомивка. Все пак става дума за лечебното заведение, което се помещава в Сграда на годината 2018.

Ако поразровим спомените си още малко, ще се сетим, че през 2020 г. собствениците на болницата впечатлиха с имуществените си декларации, подадени към КПКОНПИ. Единият обяви годишен доход от над 1 млн. и 600 000 лв., другият от близо 900 000 лв. Като сме тръгнали да издребняваме, можем да изчислим, че това означава месечна заплата от около 130-140 000 лв в единия случай и над 70 000 в другия.

Дали и следващите години са били толкова плодородни за лекарската фамилия, не знаем, защото след злополучните си декларации за 2019, те не подадоха други.

Неприятното е, че обобщенията и в този случай ще набедят всички болници в източване на Касата. Но това ще е толкова вярно, колкото и твърдението, че годишен доход от над 1 млн. и 600 000 лв. е нещо обичайно в бранша.

Но ако минавате покрай голямата лъскава сграда, огледайте се. Възможно е да търсят статисти за усвояване на клинични пътеки.