Масовото преселение, което пресуши населението на Южен Ливан през изминалия месец на насилие, започва отново.

Хиляди репресирани южняци се срещат в Тир въпреки израелското присъствие и нестабилното примирие.

Главният крайбрежен път към града за импровизираното пресичане на река Литани - естествената граница на Южен Ливан - е задръстен.

Непрекъснат поток от коли, фургони, камиони и автобуси пътува покрай огромните кратери образувани от израелските бомби..

Натъпкани със семейства, повечето от превозни средства са натоварени с матраци, прикрепени върху покривите.

Много от прогонените са избягали със съвсем малко от своята собственост и не знаят къде се завръщат. Ако домовете им са превърнати в руини, поне имат на какво да спят.

Върнах се, защото това е мястото, на което принадлежа и където съм израснал, казва студентът Али Руз, на 22 години, цитиран от БиБиСи. През цялото време, когато не бях тук, се питах защо напуснах, допълва той.

Руз се връща заедно с родителите си, брат си и сестра си, след като е прекарал изминалия месец в убежище в контролирания от племето друзи планински район на изток от Бейрут.

Друзи бяха много гостоприемни, казва той.

Над много от превозните средства се развява жълтият флаг на Хизбула или плакати на нейния лидер, шейх Хасан Насрала. Атмосферата е еуфорична. Хората показват знака на победата на зяпачите.

"Израел са военни престъпници и заслужават безмилостно наказание", провиква се смел шофьор.

Приливът на бежанци започна часове след обявяването на прекратяването на огъня в 08.00 часа местно време в понеделник, въпреки че никой не беше сигурен в стабилността на мира.

Израелски войски и бойци на Хизбула остават разбъркани по могили и долини на юг и изток от Тир.

Няма ясни граници на бойното поле и партизани от Хизбула са зад колони от Израелски войници.

Но няколкото инциденти - изявлението на Израел, че и в понеделник са убили няколко партизани от Хизбула и снарядите, изстреляни срещу негови войници в Ливан във вторник - бяха пренебрегнати и от двете страни.

Има усещане, че и двете страни искат примирието да бъде запазено и гледат на престрелките като затворена страница, въпреки че има неразрешени конфликти.

Поне засега, никой от тях не изглежда склонен да започне нова атака заради няколко единични инцидента.

Прогонените, които се завръщат у дома, намират брошури, пуснати във вторник от израелски военни самолети, предупреждаващи хората да стоят далеч от Ливан.

"Ситуацията в Ливан ще продължава да е опасна, докато ливанската армия и международните сили не бъдат разположени на юг.
За вашата собствена сигурност, предупреждаваме ви да не се завръщате вкъщи, докато тези, които се предполага, че ще ви защитят, не се установят в южната част".

"Никой няма да обърне внимание на брошурата", казва Али Руз, покрай когото минава опашка от превозни средства, проправящи си път на юг към Тир.

И Хизбула, и политическия й съюзник, главното шиитско движение на Шиа-Амал, ръководено от парламентарният говорител Набих Бери, поощряват хората да се приберат в домовете си.

В телевизионно обръщение в понеделник вечерта, Хасан Насрала казва, че движението  ще вложи същите усилия и себеотрицание във възстановителните работи, както в борбата срещу Израел.

Той твърди, че Хизбула ще плати за реконструиране на разрушените 15 000 домове, както и за осигуряването на жилища за бездомните за срок от една година.

Поправимите щети ще бъдат отстранени от ислямисткото движение, обещава Насрала.

Хизбула очевидно се стреми да спечели отново сърцата на своите последователи, като предлага социални и икономически услуги, които обикновено са приоритет на държавата, коментира БиБиСи.

Това ще бъде от голямо значение за запазването на статута им на водеща сила в обществото и националната политика, особено ако граничният въпрос с Израел бъде разрешен и ливанското правителство се върне на власт като принуди Хизбула да се откаже от оръжията си.