Руската намеса в Сирия естествено изнервя администрацията на американския президент Барак Обама. Забележките от представители на САЩ "да се остави Русия да попадне в сирийското тресавище", подчертават ограничените възможности на Москва в хаоса на фронта, но между редовете, казват също така: "Ако ние не може да се справим, руснаците също няма да могат. ", пише "Хюриет" в коментар по темата за последните събития в Сирия.

Според доклада на Freedom House, Русия се нарежда на 152-ро място от 180 страни по отношение на свободата на словото и от стремежите на Русия към световно лидерство изтръпват онези, които предпочитат либералната демокрация. В рязък контраст с нерешителността е позицията на Запада и особено на САЩ спрямо зверствата срещу цивилните в Сирия, с решителното си желание да се включи в борбата, Русия е увеличила своя авторитет сред своите съюзници и това принуждава коалиционните партньори в  борбата с "Ислямска държава" да преразгледат своите стратегии.

Налице е дебат от доста дълго време, че единствено с въздушни удари и без наземна операция не е възможно да бъде победена "Ислямска държава". След предоставяне на разрешение за използване на войски зад граница на руската Дума, Русия започна своята въздушна кампания в Сирия. Скоро обаче стана ясно, че мишени са не само ИДИЛ, но също така и бунтовническите групировки, които воюват срещу президента Башар Асад. Военно участие на Русия в Сирия със сигурност ще втвърди дипломатическата и военна позиция Асад, все още е твърде рано да се реши дали това ще допринесе за намирането на трайно решение.

В тази връзка е необходимо да се подчертае редица уязвими точки във военната стратегия на Русия.

Да започнем с това, че насочената срещу всички бунтовнически групировки операция, може да се окаже и  контрапродуктивни за Русия. Това би могло да обедини враговете на Асад в Сирия, на фона на общата заплаха срещу тях.

Второ, неотдавнашната декларация от Руската православна църква, в която се призовава към "свещена война" в Сирия, е още едно предизвикателство за джихадистите, които отдавна настояват, че Западът води кръстоносен поход срещу всички мюсюлмани. Това ще направи Русия уязвима за възможността от джихадистки нападения в страната.

Друг важен въпрос е дали Русия ще бъде в състояние да поеме икономическата тежест на военното участие в Сирия, заедно с ангажимента си в Украйна. Поради ниските цени на петрола и продължаващите икономически санкции, руската икономика се очаква да се свие около 3,4% през тази година. Докато инвестициите намаляват, инфлацията остава висока.

Русия страда от сериозна стагнация, но би било неправилно да се заключи, че икономиката е на ръба на колапса. Напротив, от девалвацията на рублата спрямо долара тази година се възползваха износителите. Въпреки санкциите страната може да се опре на помощта на олигарсите. Освен това, тъй като руското военно оборудване и оръжия са предвидени за Сирия, разходите за военно участие не са непосилни.

Въпреки това, икономисти предупреждават също, че на Кремъл може да се наложи да въведе нови данъчни закони или да извърши структурни реформи, като например повишаване на възрастта за пенсиониране, за да се осигурят нови финансови ресурси. В дългосрочен план, освен ако цената на петрола върви нагоре, ще бъде трудно за Русия да поеме финансовите тежести на дългосрочно военно участие.

Резултатите от изследването, публикувани на 28 септември от "Левада център", уважавана независима социологическа агенция, са ранен индикатор за подобна тенденция. Според данните, само 14% от руснаците подкрепят изпращането на военни части в Сирия. Притесненията на останалите са свързани с военни загуби и жертви в Сирия или в случай на евентуална терористична атака в дома си.

Все пак, в една авторитарна държава като Русия, въпросът за цената на сирийската война може и да не бъде чут, тъй като гласовете на опозицията може лесно да се заглушат с националистическа пропаганда или други способи.

Най-доброто, което можете да направите, е да се облегнете назад и да наблюдавате действията на Русия.