Насилието над лекари и медицински специалисти е изключително тревожен симптом за тежко, а може би необратимо заболяване на нацията. До окончателната девалвация на общочовешки, нравствени и морални ценности и то не при отделни индивиди, а сред цялото общество, остава само една малка крачка. Та и по време на кървави световни военни конфликти болници, лазарети, лекари, милосърдни сестри се ползват със закрила.

Но защо държавата в лицето на отговорните институции се впрегна на пожар да предприема извънредни мерки за предотвратяване на терора над хората с бели престилки? Нима наказателното законодателство не е достатъчно категорично. Насилието е насилие, агресията - агресия. Без значение от субекта. С изключение на квалифицираните текстове.

И единственото, което остава, е законът да се прилага с цялата тежест. Не да се правят показни работни срещи, да се пишат "черни списъци" - ще им разлепим портретите, за да се срамуват, или ще им откажем медицинска помощ, не да се предвиждат извънредни трибунали.

Защото също както лекарите, така и учителите имат право на закрила от държавата. Нима през последната година не сме свидетели на редица брутални нападения над представители и на тази хуманна и човеколюбива професия? Или логиката на управлението "Борисов 3" е - дай да оправим докторите, даскалите - после. Нали им увеличихме заплатите. А кога ще дойде ред на полицаите, които отново при изпълнение на служебните задължения са обект на агресия. При това с висока степен на обществена опасност, дързост и очевиден риск за живота на служителите.

Ами продавачките в магазините? Т. нар. вербална агресия е тяхно всекидневие. А администрацията? Контрольорите от центровете за градска мобилност? Данъчните инспектори, инспекторите от БАБХ, РИОКОЗ, строителния контрол?

Българският лекарски съюз напълно резонно и справедливо потърси съдействие от бездействащата държава. А кога една от многото пенсионерски организации ще се сети, че нейната таргет група, особено в малките населени места, е под непрекъсната заплаха да загуби имуществото си, здравето си, живота си при поредното брутално нападение. И ще поиска и за тях специален статут.

Нима насилието над деца не е изключително болезнен проблем в обществото? На деца срещу деца, на възрастни срещу деца. А домашното насилие? Насилието в социалните мрежи. Жестокостта към животни.

Засега май само таксиметровите шофьори - също честа мишена на посегателства - се оправят сами. Може би заради солидарността помежду си или заради парчето винкел под предната седалка...

Овладяването на агресията не бива и не може да се случва на парче. Извънредното законодателство, специализираните съдилища и други антиконституционни мерки едва ли ще помогнат. Щом има престъпление - трябва да има и наказание. И то при всеки случай трябва да е бързо, достатъчно строго и най-важното - неотвратимо. В ръцете на МВР, прокуратурата и съда има достатъчно силна, макар и далеч от съвършенството законодателна база, с която не само да въздадат възмездие над насилниците, но и да накарат потенциалните такива да си помислят, преди да посегнат.

Но и по време на третия мандат на Б.Б. управлението на държавата се прави на парче. Днес три километра магистрала, утре - километър и половина. Днес сменяме плочките в НДК, утре - тоалетните чинии. Днес вдигаме заплатите на учителите, утре - на който му е излязла печелившата карта. Съдебната реформа е сведена до нови сгради, образователната - до заплати и саниране на училища. Нито първото прави усещането за справедливост и правосъдие по-убедително, нито второто компенсира нежеланието на младите хора да стават учители.

Сектор "Сигурност" е в трагично кадрово състояние. Съвсем скоро в армията ще останат само министър, началник на отбраната и ординарец - да им вари сутрешно кафе и да им лъска ботушите. Е - и върховен главнокомандващ. В МВР - министър, главен секретар и един служител на "Комендатура" - да им отваря почтително вратите, когато влизат и излизат. Доскоро италиански самолети пазеха нашето небе. Както е тръгнало - ще си наемем непалски гỳрки - да ни вардят сухопътната територия. Туризмът пък спаси сезона с украинските гастарбайтери. Кастингите за музикално или аграрно реалити събират повече кандидати отколкото конкурсите за работа в разузнаването и контраразузнаването.

Всъщност дали сме очаквали нещо различно? Управленската гарнитура влезе във властта без програма, без набелязани цели и срокове за тяхното достигане. Полицаите непрекъснато чуват - ще ви увеличим парите, ама към края на мандата. Правителството на Борисов бавно върви към края на мандата си, а усещането, че краят на мандата му тича насреща му като Юсеин Болт се засилва.

Лекарите, разбира се, имат нужда от защита. Учителите също. Полицаите. Българските граждани имат нужда от държава. Не от държава, която разделя своите граждани на такива и други. Днес на едните, утре - на другите. Имат нужда от сигурност, за всички и през цялото време.