Две седмици след началото на извънредното положение на 13 март ПР специалистът Любомир Аламанов написа една примерна реч, която много българи може би имаха нужда да чуят. От днес, когато вече не сме в извънредно положение, но пък влязохме в живот с извънредни епидемични мерки, Любомир Аламанов продължава с втора реч. Публикуваме я без редакторска намеса, но със съзнанието, че действително такива думи не чухме, а отново имахме нужда. А и май заслужавахме.

Скъпи сънародници,

Излизам днес пред вас във важен момент за обществото ни. Важен вододел, засягащ човешки животи и цялата ни икономика. Засягащ бъдещето ни като нация.

Първо ми позволете да ви благодаря за търпението ви, доверието ви и усилия, които положихте през тези 61 дена на извънредно положение. Без тях нямаше да успеем. Беше тежък период, много хора изпитаха трудности, а някои бизнеси и сектори са под тежък натиск. Но успяхме да задържим смъртността на ниско ниво. Успяхме да задържим разпространението на вируса на ниско ниво. Успяхме да запазим здравната ни система функционираща. Благодаря ви. Поклон за усилията.

Специално искам да благодаря на лекарите, полицаите, медицинските сестрите, всички на предната фронтова линия. Без вас и вашите усилия ситуацията щеше да е много по-трагична. Чуваме критиките, строго ще се направи преоценка на процедурите и облеклата и машините, за да намалим чувствително заразените медицински лица.

Скъпи сънародници,

Днес мога да обявя, че приключи извънредното положение. Но и трябва да съобщя, че се налага да въведем извънредна епидемиологична обстановка. Основните причини са чисто медицински. Все още няма лекарски консенсус относно всички възможни въздействия на вируса, застрашаващи здравето и живота на хората. Все още няма ваксина, няма лекарство. Не трябва да допускаме да се провалим след толкова усилия. Затова се изправям тук, пред вас, да помоля за още малко търпение. Още малко доверие. За да не жертваме нашите бащи и майки, баби и дядовци.

Да, икономическото състояние не е добро. Да, трябва да се прилагат икономически мерки. Да, трябва да намерим начин да преодолеем икономическата криза. Уверявам ви, правим всичко по силите си, за да намерим нови възможности и да подобрим стартиралите мерки. Вече отпуснахме някои бизнеси, постепенно облекчаваме ограниченията, следим ситуацията отблизо. Никой от нас не иска да е в това положение. Напълно ви разбирам. Но това е единственият модел, който засега работи. Бяха изпробвани други модели по света. Предполагаше се, че те ще доведат до създаване на "стаден имунитет". Но цената, която плащат някои държави е жестока. И почти всички се отказаха от тези модели. Не вярвам, че някой от нас иска ние да платим подобна цена.

Да, трябват повече мерки за компенсация. Ще обърнем повече внимание на най-уязвимите, на най-нуждаещите се, на най-слабите. Още и още мерки и помощи ще продължим да предлагаме тези дни. Никой няма да бъде забравен. Никой няма да бъде изоставен. Никой няма да бъде пожертван.

И се надявам, че няма да бъдем сами в тази битка. А ще бъдем заедно. Всички. Разчитаме на помощта на всички.

Затова и протягам ръка към парламентарната опозиция за конструктивност на предложенията. Нека загърбим партизанщината пред лицето на кризата. И заедно да преминем през този период.

Протягам ръка на президента, със своя авторитет той може да служи за гарант на спокойствието и сигурността на хората. А и активно да следи нашите действия. Активно да поеме дарителски и други кампании, които ще помогнат на най-нуждаещите се. Ние ще дадем всичко и ще бъдем коректен партньор.

Протягам ръка към църквите, към религиозните водачи, да изпълнят своя духовен обет и да помагат на хората в нужда. Милосърдие, състрадание, саможертва, това са ценностите, които ще ни помогнат сега.

Протягам ръка и на извънпарламентарните политически сили. Някои от вас имаха добри идеи до сега, благодаря ви. Нека още малко продължим с конструктивния тон. Нека преборим кризата, след това ще се върнем към битките.

От своя страна, категорично искам да заявя, че поемам ангажимент управляващите строго да съблюдаваме за мародерство и злоупотреби с фондове, субсидии и други финансови механизми. По никакъв начин няма да се толерират подобни практики в криза. Обръщам се към всички вас, давайте сигнали, ако забележите нередности, ще действаме на мига.

Скъпи сънародници,

В този труден момент се изправям и с надежда пред вас. Надежда, защото знам, че ще се справим. Защото виждам, че имаме силите да преодолеем и това изпитание.

Накрая, искам да споделя, че съм горд с доверието, което сте ми гласували, да съм начело на страната ни в този момент. Благодаря ви, няма да ви предам.

Заедно можем всичко. Убеден съм. Вярвам го. Заедно ще се справим.

Благодаря ви за вниманието!

-----------------------------------------------------------------------

Да, не чухме и тази реч. А може би заслужавахме. Защото всички заедно сме в тази криза.

Пазете се. Спазвайте правилата. Пазете близките си.

Хубав ден!

Речта, която не чухме. А заслужаваме

Речта, която не чухме. А заслужаваме

Заслужавахме такава реч и я получихме от Любомир Аламанов