Когато ме питат защо подкрепих войната в Сирия и ме обвиняват, че жертвите й ще тежат на съвестта им, аз им припомням, че всъщност войната започна отдавна и жертвите й са стотици хиляди - жени, малцинства, дори изповядващите различен от джихадистите ислям. Гласувах "за" мира, защото искам на всичко това да бъде сложен край, да бъде спряна групировката ДАЕШ ("Ислямска държава"). 

Не одобрявам политиката нито на руския президент Владимир Путин, нито на сирийския му колега Башар Асад. Но това не означава, че не можем да работим заедно. Ние имаме обща цел - разгрома на тази групировка. Това не би могло да се случи без властите в Сирия и Русия.

Необходими са сухопътни операции, а не виждаме желание у Запада за участие в такива. Имаме подкрепата на "Сирийската свободна армия", но без гаранции, че сред нейните редици също няма джихадисти, че тя реално наброява 70 000 бойци, както се твърди.

Армията на Асад постига успехи. Тя си върна контрола над територии с подкрепата на Путин. Затова и мисля, че трябва да оставим различията си настрани. Да се откажем от мисленето от времето на Студената война. Онова, което е добро за Русия, не е автоматично лошо за Запада. Нека се съюзим с Путин и Асад в името на победата над общия и основен враг.

Всичко друго е маловажно в момента.