През изминалата седмица разбрахме, че Държавната агенция "Национална сигурност" (ДАНС) работи по сигнали на частни инвеститори. Вероятно сме го подозирали, но за пръв път го изговориха в публичното пространство. И това се случи само защото членове на Обществения съвет за изграждането на национална детска болница обявиха, че са обект на разследване от агенцията. Разбрахме и още нещо - че един обществен съвет може да бъде заплаха за националната сигурност.

Ситуацията силно напомня на една друга акция през 2016 година, когато във Фонда за лечение на деца в чужбина нахлуха служители на Главна дирекция "Борба с организираната престъпност" (ГДБОП). Претърсваха офиси, арестуваха служители на фонда, директорът му Павел Александров беше обвинен. Тогава в ГДБОП бяха привикани членове на Обществения съвет към фонда пак за обяснения. Александров беше силно "подозрителен", защото точно по неговото управление децата, които получиха лечение в чужбина, рязко се увеличиха. Вместо да речем да им трансплантират черен дроб у нас, в болница "Лозенец" при проф. Любомир Спасов.

След наказателната акция четирима членове на Съвета подадоха оставка - директорът на Български дарителски форум Красимира Величкова, Десислава Хурмузова от инициативата "Спаси, дари на...", националният консултант по детска нефрология доц. Анелия Буева и журналистът от радио "Витоша" Милена Златкова. От дарителския форум и инициативата "Спаси, дари на..." дори обявиха, че няма да излъчват нови представители на организацията във Фонда за лечение на деца в чужбина.

Месеци по-късно беше избран новият Обществен съвет, в чийто състав остана журналистът Мария Чернева. Въпреки несъгласията си с новото ръководство на фонда тя заяви, че ще продължи да защитава интересите на децата. В крайна сметка не издържа и напусна Съвета, след като "пациентска" организация поиска нейното освобождаване, а ръководството на БНТ започна проверка срещу нея и временно я отстрани от ресор "Здравеопазване".

Година по-късно, по искане на служебния здравен министър Илко Семерджиев, директорът на Фонда проф. Пилософ беше освободен и на негово място беше назначена д-р Тинка Троева. Само за месеци д-р Троева успя да набере черни точки с решението си да изпрати дете за чернодробна трансплантация в Германия, въпреки твърдението, че то може да бъде трансплантирано в болница "Лозенец". Общественият съвет застана зад решението, но здравният министър Николай Петров все пак я уволни. Без мотиви.

През 2018 г. Кирил Ананиев най-сетне се освободи от неудобния Съвет, използвайки като формален повод преминаването на фонда към НЗОК. Така властта реши проблема си с гражданското представителство, което не мълчеше и създаваше проблеми на влиятелни фигури в сектора. В резултат броят на децата, чието лечение в чужбина се финансира от Касата, рязко намаля, а дарителските кампании се увеличиха.

Сега отново имаме непослушен Обществен съвет. Този път той надзирава как управляващите изпълняват приоритета си - национална детска болница. За запознатите с историята на този проект е ясно, че той все още съществува, благодарение на гражданската енергия, инжектирана в него. Десетилетия наред никой управляващ не припозна детската болница като неотложен ангажимент, въпреки клетвите в името на децата и тяхното благополучие. Това можеше да се случи и с последното му възкресяване, ако гражданската инициатива "За истинска детска болница" не беше подхванала каузата. И се стигна дотам управляващи и опозиция да декларират подкрепата си с гласуване в парламента.

Затова беше (или не беше) изненада решението на служебното правителство да одобри частен проект за изграждане на многопрофилна болница в София. След първия неуспешен опит през 2020 г. този път инвеститорът предложи уж друг вариант - в болницата да се лекуват не само деца, а и възрастни. Не, тя не е детска има само едно педиатрично отделение и още 10 педиатрични клиники.

Естествено, Общественият съвет реагира. И моментът беше подходящ, защото предстояха избори. Странно щеше да е тези, които са обявили Националната детска болница за приоритет, да се отметнат. Следвайки интереса си, не го направиха. И понеже не беше разумно да критикува ДПС или президента, които поискаха отмяна на правителственото решение, частникът насочи атаката си към Обществения съвет. Само че обществените съвети не са каквито бяха. И за толкова години обществото се научи, ако не на друго, поне да подкрепя каузи, които са в негов интерес. Затова ловът на вещици през 2024 година няма да мине безболезнено за този, който го предизвика. Въпреки безконтролния гняв, с който атакува членовете на Съвета и квалификациите, които не правят чест на хора, призвани да лекуват. Стана дори още по-жежко, защото атакува колегите си педиатри. Това пък окончателно счупи нагломера и съвсем лиши от публична политическа подкрепа авторите на частния проект.

Сега всички очакваме резултатите от проверката на ДАНС, която вместо да бъде използвана като плашило, ще трябва безпристрастно да си свърши работата, иначе политическото лято никак няма да е спокойно. Защото да заплашваш обществен съвет е все едно да заплашваш обществото.

Сериалът "Частна детска болница" пак подцени публиката

Сериалът "Частна детска болница" пак подцени публиката

Прави ли ви впечатление, че "Мама и аз" изниква, когато управляват служебни правителства