Заплахи за икономически санкции срещу шума от ботуши на украинската граница. Декември 2021 г. и януари 2022 г. бяха белязани от голямо жестикулационно шоу на Русия и Америка. Въпреки че не е имало дори минимален реален инцидент по суша или море между руските сили и тези на НАТО, ние сме свидетели на ескалация на позициите. Горилите не се бият помежду си, но се бият в гърдите, за да покажат силата си. Настоящият американо-руски диалог се свежда до изразяване на баланса на силите. Все още разговарят помежду си, за да се предотврати превръщането на студената война в гореща война по погрешка, но вече не търсят сътрудничество за постигане на общи интереси. Това пише международният анализатор и военен кореспондент Рено Жирар в статия за френския вестник Le Figaro.

Не спират да се обвиняват в намерения: американците обвиняват руснаците, че искат да нахлуят в Украйна, а руснаците обвиняват американците, че искат да разположат нападателни оръжия на руската граница, че искат да преиграят кубинската ракетна криза от 1962 г. Отношенията между Вашингтон и Москва не са били толкова лоши след изтеглянето на Русия от Афганистан през 1989 г.

Въпросът сега е да се знае докъде може да доведе това дипломатическо влошаване - до нов глобален стратегически баланс или дисбаланс?

Едно е сигурно: външната политика на Байдън, която следва тази на Тръмп, определено се отдалечава от старата стратегия на Кисинджър, който искаше Вашингтон винаги да успява да поддържа по-тесни връзки с Пекин и Москва, отколкото тези две източни столици помежду си.

Китайците ще разпънат червения килим пред Владимир Путин, когато руският президент пристигне у тях за откриването на Зимните олимпийски игри. Ще доведе ли до задълбочаване на китайско-руските стратегически връзки насрочената за 4 февруари 2022 г. среща на четири очи между Путин и Си Дзинпин? През март 2014 г. китайците отказаха да признаят анексията на Крим. Днес те осъждат американските претенции за разширяване на НАТО на украинска територия.

На 23 януари 2022 г. високопоставен служител на администрацията на Байдън потвърди пред в. "Вашингтон Поуст", че САЩ обмислят ограничаване на износа на полупроводници за Русия, за да я накажат за "агресивната" й политика спрямо Украйна. Повечето полупроводници вече не се произвеждат в Съединените щати, но тяхното производство използва американски софтуер и машини, над които Вашингтон запазва контрола чрез Правилото за директен чуждестранен продукт на Министерството на търговията. Именно този регламент беше използван, за да лиши китайския телекомуникационен гигант Huawei от американски технологии.

Ако американците искаха да хвърлят Русия в обятията на Китай, нямаше да го направят по друг начин. От средата на 2010-те те направиха стратегическия избор да предизвикат Китай и да му попречат да ги замени като водеща нация в света. Американците искат да блокират китайската експанзионистична политика, независимо дали е военноморска в Южнокитайско море, или търговия към Европа, Близкия изток и Африка - стратегията на различните "пътища на коприната". Не би ли било по-умно американците да вземат Русия със себе си в този антикитайски кръстоносен поход?

Днес те рискуват да се изправят пред източен блок, съставен от Китай, Русия и Иран. След съвместните си военноморски маневри в Индийския океан и Оманския залив през декември 2019 г., тези три сили не спират да укрепват стратегическите си връзки срещу Америка, която обвиняват в намеса във вътрешните им работи.

За да отговори на предизвикателството на този нов общ фронт на големите автокрации, Джо Байдън реактивира концепцията на Уилсън за съюз на демокрациите. Съюз, разбира се, воден от Вашингтон. Това беше фокусната точка на пътуването на президента на САЩ в Европа от 9 до 16 юни 2021 г.

Но два месеца по-късно американското фиаско в Афганистан значително охлади ентусиазма на две важни европейски демокрации - Франция и Германия. Днес, отказвайки да налеят масло в огъня в украинската криза, те се въздържат от доставка на оръжие в Киев. Освен това те не виждат интереса си в това да се хвърлят стремглаво в конфронтация с Китай.

Изправена пред оста Москва-Техеран-Пекин, Америка ще може да разчита на военноморските сили на Великобритания, Япония и Австралия. Но присъединяването на Индия няма да е лесно. Индийците са съперници на китайците, но не и на руснаците. Отношенията Москва-Делхи са в добро състояние след Неру.

Като хвърли Русия в обятията на Китай, Америка значително усложни стратегическата си игра.