Във Военно-апелативния съд бе представена експертиза, изготвена от археолози и историци от Националния исторически музей, по делото за кражбата на танк „Майбах" от българо-турската граница.

Eкспертизата, изготвена от трима души, двама от които - Божидар Димитров, директор на НИМ и неговия заместник - археолога Иван Христов, сочи, че бронираната машина струвала около 1 млн. евро.

Според защитата става въпрос за случай, при който оценка на машините трудно може да се направи от историци и неспециалисти по бронирана техника, тъй като танковете са стояли вкопани в земята няколко десетилетия и трудно е можело да бъдат разпознати.

На днешното съдебно заседание прокуратурата поиска потвърждаване на присъдата от първа инстанция, а именно - по 4 години затвор за военния Алексей Петров и германеца Томас Гмаейр, както и обезщетение от 1 млн. евро за Министерството на отбраната за нанесени материални щети. Според експертни оценки 1 млн. евро е цената на смятания за откраднат танк „Майбах".

Защитата на Алексей Петров е категорична, че делото е опорочено още от самото начало. Още в досъдебната фаза разследващият следовател е правил опит за натиск върху двамата германци, които са подсъдими по делото, като настоявал те да направят самопризнания. Случаят тогава е поет от военно-апелативната прокуратура и следователят е отстранен.

Подобно опорочаване има и по отношение на съдебния състав, който е гледал делото на първа инстанция - в хода на делото станало ясно, че юристконсултът, представляващ Министерството на отбраната като страна в процеса, и един от съдебните заседатели, работели в едно поделение.

Според адвокатите на Петров, той е бил нарочен за извършител на деянието, защото единствен от поделението в Ямбол е знаел немски език. Преди да бъде обвинен, официално от Генералния щаб е бил назначен за преводач и гид на група от Германия, която се интересувала от машините. Това били представители на Музея на танка в Германия, като групата тогава е ръководена от заместник-военния аташе в България.

Алексей Петров заяви, че така нареченият танк „Царицата", за който се твърди, че е изнесен зад граница, е плод на измислица. Според него е имало идея районът около Болярово, където имало такива танкове, да се превърне в туристическа дестинация. Така била измислена историята за танка „Майбах", който бил подарен лично от Адолф Хитлер на царица Йоана. Петров обясни още, че от 2003 година е подавал непрекъснато сигнали за това, че танковете се ограбват.

Машините били интересни не за колекционерите, а за това, че могат да бъдат предадени за скрап. Петров твърди, че на нито един негов сигнал не е обърнато внимание. Той твърди, че освен немските, има окрадени и руски танкове, за което се знаело, но все още няма повдигано обвинение на никого.

Голяма част от машините по т. нар. линия „Крали Марко" били бракувани още през '80-те години. Причината е, че машините били обрасли с растителност и почти неоткриваеми. Министерството на отбраната не е имало интерес от това да ги вади от местата им, защото това означавало много разходи.

Съдът ще се произнесе по казуса с вината за изнасянето на танка, както и за това дали има основания за отвод на съдебния състав на първа инстанция в едномесечен срок.

Припомняме, на предишното съдебно заседание защитата поиска отвод на съдебния състав от първата инстанция с мотив, че единият съдебен заседател е работил в едно поделение в Сливен с юристконсулта, който представлява Министерството на отбраната по това дело.

Скандалът с първата кражба на танк в историята на Българската армия гръмна в средата на декември 2007 г. Тогава бе съобщено, че е изчезнал танк марка "Майбах", който е бил вкопан в земята край граничното село Факия.