Върховният касационен съд (ВКС) окончателно наложи наказания на трима души, купували гласове в Свищов през 2014 година, съобщиха от пресцентъра на съда.

За търговия с гласове в Свищов през 2014 г. на Илдънай Ахмедов окончателно е наложено наказанието "лишаване от свобода" за 6 месеца, отложено за 3 години, и лишаване от права за 2 години, на Генчо Конов - "лишаване от свобода" за 10 месеца, отложено за 3 години, а на Емил Антонов - пробация.

Делото е образувано по жалби на подсъдимите срещу присъдата на Окръжен съд - Велико Търново, с която е отменена оправдателната присъда на Районен съд - Свищов и е постановена нова.

Атанас Илков: Няма феномен в търговията с вот за тези избори

Атанас Илков: Няма феномен в търговията с вот за тези избори

От 27 септември започна спецоперация на територията на цялата страна

С нея Илдънай Ахмедов е признат за виновен в това, че през 2014 г. в гр. Свищов чрез Асен А. организирал предлагането и даването на имотна облага от по 30 лв. на 12 установени и на други неустановени лица с цел да ги склони на изборите за народни представители да упражнят на 05.10.2014 г. избирателното си право в полза на определена политическа партия. Ахмедов е предоставил на Асен А. 540 лв., които да бъдат разпределени на въпросните 12 установени и други неустановени лица.

За всяко от престъпленията са му наложени наказания "лишаване от свобода" за по 6 месеца с изпитателен срок от 3 години, като е лишен за 2 години от право да заема държавни и обществени длъжности, свързани с упражняване на избирателни права. Наложено му е едно общо най-тежко наказание "лишаване от свобода" за 6 месеца, отложено за 3 години, като е присъединено наказанието за лишаване от права.

Генчо Конов е признат за виновен в това, че дал имотна облага - 30 лв., на Северин М. И неговото семейство с цел да ги склони да упражнят избирателните си право в полза на определена партия. За всяко от престъпленията на Конов са наложени наказания "лишаване от свобода" за по 6 месеца с изпитателен срок от 3 години. Определено му е едно общо най-тежко наказание измежду наложените с тази присъда и с присъда по друго дело - "лишаване от свобода" за 10 месеца, отложено за 3 години.

Емил Антонов е признат за виновен в това, че при условията на продължавано престъпление предложил имотна облага - по 30 лв., на Лидия А., Мезбуре Ч. и Тенуре К. с цел да ги склони да упражнят избирателното си право в полза на определена партия, като му е наложено наказание "лишаване от свобода" за 6 месеца, отложено с изпитателен срок от 3 години.

Купеният вот не се бори с полиция, а със стандарт на живот

Купеният вот не се бори с полиция, а със стандарт на живот

Ниската политическа култура и бедността са ключови фактори, които поддържат купуването на гласове

Съдебният състав на ВКС приема касационните жалби за неоснователни. Според върховните съдии няма как да се споделят отправените упреци, че липсата на обвинение спрямо Асен А., Тенуре К., Мезбуре Ч., Лидия А., Илиан С. и Северин М., на които е придаден статут на свидетели вместо на обвиняеми за престъпления против политическите права на гражданите, са довели до противоречие със закона и е бламирана възможността подсъдимите в максимална степен да реализират правото си на защита. ВКС заключва, че твърденията за липса на мотиви към въззивната присъда са неоснователни, тъй като прочитът им не сочи да са допуснати претендираните пропуски.

При извеждането на значимите за обективната и субективна съставомерност на поведението на подсъдимите с нужното внимание е обсъдена информацията, съдържаща се в заявеното от свидетелите: Асен А., работещ към инкриминирания момент в ОП "Чистота", чийто директор е бил Илдънай Ахмедов, и от случайно срещнатия от Генчо Конов Северин М. С основание показанията на двамата са възприети за правдиви и обективни не само защото са последователни по отношение на предоставените им суми, съответно 540 лв. и 180 лв., но са и в корелация помежду си, а и със заявеното от техните познати и роднини, на които всеки от двамата е раздал по 30 лв., за да гласува на предстоящите парламентарни избори за посочената политическа партия, което подкрепя обвинителната теза.

Прецизно е обсъдена и несъстоятелността на твърденията относно предназначението на "списъка за пилета" със 17 лица, изготвен от Асен А. в изпълнение на договорката му с подсъдимия Ахмедов.

Цената на купен глас - до 500 лв.

Цената на купен глас - до 500 лв.

МВР не работи за Пеевски на изборите