Присъда от десет години лишаване от свобода получи Александър Александров за извършената от него на 23 март 2003 година катастрофа на автобусна спирка до хотел "Плиска" в София, информираха от пресцентъра на Софийски градски съд.

В резултат на катастрофата загина Мария-Александра Пенева, а петима други - Шенай Шакир, Цеца Попова, Васил Илиев, Весела Веселинова и Иван Иванов получиха различни степени на телесни повреди и контузии.

Състав на Софийски градски съд призна Александров за виновен за това, че е нарушил правилата за движение и че деянието е извършено в пияно състояние. По време на престъплението в кръвта му е имало 1.1 промила алкохол. Изтърпяването на наказанието ще бъде при първоначален общ режим.

Съдът осъди Александров да заплати заедно със законните им лихви и парични обезщетения за нанесени неимуществени вреди - по 25 000 (двадесет и пет хиляди) лева на синовете на убитата Мария-Александра Пенева; осем хиляди лева на пострадалата Цеца Попова; пет хиляди лева на Шенай Шакир и 5 742.56 лв. на Васил Илиев.

Александър Александров е осъден още да заплати направените разходи по делото в размер на 4 077 лв и държавната такса в размер на 4% върху стойността на уважените граждански искове в размер на 2 749.70 лв.

На основание чл. 343 от НК съдът лиши Александров от право да управлява МПС за срок от три години.

Присъдата подлежи на обжалване и протест в 15-дневен срок пред Софийски апелативен съд от деня на произнасянето й - 23 април 2007 година.