1000 лева трябва да плати началникът на пощата в село Средня Айнур Х. Тя е глобена от Шуменския районен съд като административно наказание, защото собственоръчно се подписала под препоръчана писмо, вместо получателя. Писмото не е стигнало навреме до получателя си, уточнява "24 часа".

Решението на Шуменския районен съд е от 10 април т.г. Пощаджийката два пъти ходила на адреса на получателката, но не намирала 60-годишната Васвие Халим.

След това, според местни хора, излязла за няколко дни в отпуска и забравила въпросното писмо в чантата си. Като се върнала случайно видяла в магазина роднина на Васвие и му го дала, но самата тя се подписала, че то уж е било предадено на получателя.

Писмото било много важно, защото било от ТЕЛК. Срокът обаче изтекъл три дни, преди то да стигне до получателката. Обвинението срещу пощенската служителка е за съставяне на неистински документ.

Заради тази небрежността на пощаджийката, кандидатката за пенсия по болест Васвие Халим изпуснала датата за явяване пред лекарската комисия. Затова се наложило цялата процедура да се повтори пак, но жената била ощетена, защото пенсията върви от момента на внасянето на документите.

Айнур работела като началник на пощите в две села по половин ден - в Средна и в Новосел от 2010 година. Случаят е от октомври 2016 година.
На 14-ти в пощенска станция в Средня било получено писмо с обратна разписка от Териториалната експертна лекарска комисия /ТЕЛК/ при МБАЛ - Шумен до Васвие Халим. Още същия ден обвиняемата посетила адреса на получателката, но не намерила никого, както станало и 3 дни по-късно.

Едва на 24 октомври пощаджийката оставила писмото на магазинерката в селото, която е тъща на сина на кандидат - пенсионерката по болест с уговорката, тя да го предаде. После собственоръчно се подписала от името на получателя, като посочила друга дата. Според нея писмото били връчено на 21 октомври 2016 година.

Според съдържанието на писмото на същата дата - 21 октомври 2016 година Васвие Халим е трябвало да се яви в 9 часа за освидетелстване в ТЕЛК с посочените в писмото документи. Тя не се явила, защото получили писмото 3 дни след тази дата.
Жалбата подал синът й, който след излизането на майка му от болницата, предвижвал документите й.

Поради неявяване, документите й, подадени до ТЕЛК, били върнати. Затова се наложило тя отново да ги подаде, но това станало значително по-късно - на 21 ноември 2016 год.

Назначената по делото съдебно - графическа експертиза доказала, че подписа срещу "получателя" е положила обвиняемата. Пощенската шефка признала вината си, изразила разкаяние и съжаление, затова е била освободена от наказателна отговорност, наложено й е административно наказание от НК глоба и се води неосъждана.
За подобно престъпление по чл.309, ал.1 от НК законът предвижда лишаване от свобода до една година или пробация, но поради чистото съдебно минало на извършителката и това, че от деянието не са причинени имуществени щети, шефката на пощата в Средня и Новосел се е отървала с глоба и запазила работата си.

Осъдена е и да заплати на МВР Шумен сумата от 36.40 лева, представляваща възнаграждение за вещо лице. Решението подлежи на обжалване или протестиране пред Шуменски окръжен съд в 15-дневен срок.