1000 лв. поискал обвиненият за подкуп русенски съдия Николай Стефанов от адвокат. Това стана ясно от показанията на основния свидетел по делото адв. Свилен Стефанов.

Свидетелят разказа, че се познава с подсъдимия от много отдавна, но отношенията им били чисто колегиални, не и приятелски. В началото на разпита обаче той пропусна да сподели една подробност, която все пак се отнася до характера на познанството им - а именно, че през 2010 г. е давал на съдията заем от 3000 лв. По думите на свидетеля, съдия Николай Стефанов отишъл в кантората му, казал, че жена му е болна от рак и има нужда от парите. Адвокатът му дал парите, а впоследствие длъжникът изчистил задълженията си.

На 9 февруари 2015 г. адв. Свилен Стефанов поел ангажимент да защитава задържано за обир на 35 лв. момче. Майката на криминално проявилия се платила на адвоката 350 лв. за хонорара веднага, а остатъка обещала да даде по-късно, тъй като в момента нямала възможност. Майката помолила адвоката да направи всичко възможно, само да измъкне сина ѝ, задържан първоначално за 72 часа, на свобода.

Затова адв. Стефанов поискал от наблюдаващия прокурор Христо Матев да сключат споразумение за условна присъда. В този ден имало двама дежурни съдии - единият именно подсъдимия Николай Стефанов. По думите на свидетеля, прокурорът изпитал притеснение, ако делото се падне на съдия Стефанов.
Свидетелят предаде думите на прокурора: "Николай Стефанов много се лигави с прокуратурата, връща дела за щяло и нещяло."

Въпреки това адвокатът го успокоил, казвайки му, че ще се обади на съдията. От разпита на адв. Стефанов стана ясно, че в съда в Русе се наблюдавала често практиката адвокати да се обаждат на съдии и да проучват предварително съдийското решение.

Юристът подписал споразумението с прокурор Матев. После се обадил на съдия Стефанов и му разказал накратко за сключеното споразумение. Съдията му казал, че не е чел делото и, ако се падне на него, тогава ще говорят. На следващия ден магистратът се обадил на адв. Стефанов, за да му каже, че той ще разглежда делото и поискал да говорят.

Уговорили срещата на популярно място в Русе, което свидетелят първо изпитваше срам да назове, а после повтори няколко пъти - „Лайното". Мястото е известно сред русенци с кафенетата, които се намират на територията му. По време на срещата съдията дал да се разбере, че няма как споразумението да бъде одобрено от съда, тъй като задържаният вече е осъждан. Адв. Стефанов обаче му напомнил, че присъдата е била пробация, така че няма пречка.
По думите на свидетеля обаче съдията променил решението си и подхвърлил: „Може и да стане. Някой лев няма ли да дадат твоите хора?"

Адвокатът се опитал да убеди съдията, че семейството не е заможно. Свидетелят отново предаде думите на съдията: „Не ме интересува. Детето ми е болно. Няма да одобря споразумението, ако не ми дадат 1000 лв.", били думите на подсъдимия за подкуп съдия и дал срок до четвъртък да си получи парите.

Любопитното по този казус е, че съдията не е търсил активно въпросния подкуп. Адвокатът пък решил да се обърне към окръжния прокурор Георги Георгиев и да му разкаже за искания подкуп. Окръжният прокурор му казал да оформи сигнал. Свидетелят обаче заяви, че се опасявал да го направи. Адв. Стефанов допуснал, че ако подаде сигнал, колегите на съдията ще започнат да мачкат клиентите му. Призовани бяха и други свидетели за днешното заседание.