Към момента няма данни за убийство. Това заяви на брифинг говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова във връзка с простреляното 11-годишно дете в Стрелча.

Версиите, по които се работи, са нещастен случай и склоняване към самоубийство.

11-годишно дете открито простреляно в главата с ловна пушка

11-годишно дете открито простреляно в главата с ловна пушка

Ловната пушка е на баща му

В началото на пресконференцията Арнаудова изрази съболезнования към близките на детето. Инцидентът е станал вчера малко след 17 часа в дома на детето (в спалнята на родителите). Смъртта е настъпила в резултат на огнестрелна рана.

Арнаудова посочи, че е извършен оглед на местопроизшествието. Разпитват се свидетели и са назначени множество експертизи.

"Иззети са натривки от ръцете на детето. Първоначалната версия е, че е налице самопрострелване, в резултат на което то е починало", уточни Арнаудова.

Ще бъде извършен и следствен експеримент, който ще даде отговор на въпроса как се е стигнало до този инцидент, каза Арнаудова. Тя заяви, че прострелването е с ловна пушка, която е законно притежавана от бащата. Била е заредена. Самият изстрел е с патрон 12 калибър, добави говорителят на главния прокурор.

При извършения оглед са били открити 3 каси за съхранение на огнестрелно оръжие. В касата, която е била на бащата на детето, са открити 19 боеприпаса.

"Това са патрони 16 калибър, за които той няма надлежно разрешение. Започнало е разследване и по чл.339 срещу бащата за това, че държи незаконно боеприпаси", каза Арнаудова . Тя уточни, че бащата е ловец и е имал разрешение за оръжието.

Първоначалната версия сочи, че е възможно склоняване към самоубийство, но това е работно обвинение. Арнаудова обаче поясни, че няма данни за чужда намеса и няма данни за насилие над детето преди инцидента.

"Формулировката склоняване към самоубийство е традиционна в такива случаи", обясни Арнаудова.

Във връзка с инцидента във Виноградец, Арнаудова каза, че продължават разпитите на детето в синя стая. Най-вероятно е разпитан районният прокурор на Пазарджик, каза Арнаудова по повод твърденията, че собственикът на оръжието и прокурорът са близки. На въпрос дали предишните дела на Влайков са водени безпристрастно, говорителят на главния прокурор каза, че няма информация по темата.

Полицията разследва смъртта на 12-годишно дете в село Градежница

Полицията разследва смъртта на 12-годишно дете в село Градежница

Момчето е пострадало на стадиона в селото

Във връзка с инцидента в Тетевен, където вчера почина дете, след като футболна врата падна върху него, Арнаудова заяви, че е приключила аутопсията.

"Установена е причината за смъртта - натрошаване на черепния покрив и черепната основа и смачкване на мозъчното вещество", уточни Арнаудова. По случая се провеждат разпити на свидетели, за да се установи какво се е случило.