116 закононарушения са констатирани при проверката, извършена от окръжните и военноокръжните прокуратури в страната във връзка с възникналия инцидент на 3 юли в обект на МО в с. Челопечене, община Кремиковци, област София, съобщават от Прокуратурата.

Нарушенията са свързани с осигуряването на безопасни условия на труд и премахването на предпоставките за възникване на инциденти и аварии при производствената дейност и утилизирането на взривни вещества и боеприпаси, както и относно съхраняването на взривни вещества с изтекъл срок на годност.

При извършването на проверките са привлечени специалисти от звената по КОС и ПБЗН при ОДП на МВР, областните инспекции по труда, РДНСК, РИОКОЗ и ДАМТН.

Предмет на проверката е било състоянието на складовите бази, тяхната физическа и техническа охрана, съвместимостта на съхраняваните материали, срокът им на годност, пропуските в технологичната дейност, свързани с производството и утилизирането на взривни вещества и боеприпаси, а така също и състоянието на отчетността при движението на материалните средства.

В хода на проверката специализираните контролни органи са дали задължителни предписания с конкретни срокове за изпълнение, а в случаите на несъвместимост между съхраняваните взривни вещества и средства за взривяване или неразкомплектовани боеприпаси, от контролните органи е указано, същите да бъдат незабавно разделени в отделни складове.

При констатирано закононарушение на технологичната дисциплина в производствената дейност са предприети принудителни административни мерки, включително и спиране на производството до отстраняване на нарушението.

Върховната административна прокуратура е дала указания на съответните окръжни и военноокръжни прокуратури да образуват досъдебни производства в случаите на извършени престъпления от общ характер.