След близо 3-часова пледоария прокуратурата поиска 12 години затвор за сочения за „кокаинов крал" Евелин Банев-Брендо.

Обвинението настоя Десислава Дишлиева и Симо Карайчев да бъдат изпратени зад решетките 6 години и половина, а бившата жена на Брендо Моника Добринова - за 3 години.

Брендо е подсъдим за организиране на престъпна група за пране на пари, заедно с бившата му съпруга Моника Добринова, сестра й Десислава Дишлиева - съпруга на застреляния през 2005 година Константин Дишлиев и Симо Карайчев.

Пледоарията се оказа мъчителна за всички присъстващи в залата, тъй като прокурор Мариана Станкова говореше много тихо и едва я чуваха дори адвокатите и съдията, които се намираха на метри от нея. Въпреки че съдия Костадинка Костадинова я подкани поне 20 пъти да говори по-високо, резултат нямаше.

Определено пледоариите на държавното обвинение не привлякоха вниманието на подсъдимите. След няколко забележки от страна на уредника на залата се наложи да престанат да си бъбрят. След това Дишлиева, Добринова и Карайчев си намериха друго занимание - мобилните телефони.
Не искам да глобявам никой, който се занимава с мобилни телефони, да ги прибере, нареди съдийката.

Самият Брендо също не обърна голямо внимание на дългата пледоария на прокурора. По-голямата част от времето той прекара седнал на първия ред в залата с подпряна на дървената банка глава. За подложка си беше сложил черната шапка, с която скри наполовина лицето си преди да влезе в залата.

Подсъдимият, обърна се Костадинова към Банев, вие чувате ли или вече заспахте?
Това го накара леко да се смути и вдигна глава, но само няколко минути след това я подпря на стената.

Очевидно изчерпателността на прокурорката, която обстойно се спря на показанията на десетки свидетели, но уви почти нищо от казаното от нея не се чу в залата, поумори и съдиите. „Някой иска ли почивка", попита съдия Костадинова след 2 часа пледоарии.
Такава беше дадена 30 минути по-късно, след което ще продължат пледоариите на защитата.

Подсъдимите дружно отказаха да дават обяснения в началото на заседанието. „Не се чувствам виновен, няма какво да кажа", категоричен бе Банев.

Според обвинението, те са „изпрали" над 21 милиона лева - пари от наркотрафик. Групата е действала на територията на България, Швейцария, Австрия и Германия.

Делото се точи от пролетта на 2007 година, когато Банев бе задържан за първи път.


Бившата жена на Брендо (ляво) и вдовицата на Коко Дишлиев могат да получат съответно 3 и 6 години затвор

Последните две седмици Брендо замени италианската килия с българска. На предишното заседание съдия Костадинка Костадинова разпореди оставането му на родна територия, за да може да подготви защитата си за пледоариите.

В края на юли миналата година Банев замина за Апенините, след като беше задържан с още няколко наши сънародници при спецакция „Кокаиновите крале". Италианците се задължиха да ни го връщат през няколко месеца заради воденото у нас дело срещу него.

Междувременно, точно преди седмица, на 7 февруари, румънските власти се впуснаха по петите на нашенеца. Съдът в Букурещ издаде нова европейска заповед за арест отново за ръководене на „кокаинова" група. Наркотиците идвали от Латинска Америка през пристанището на град Констанца за Румъния, Испания, Италия, Гърция и други дестинации. През 2011 година е била организирана доставка в Румъния на 500 до 1000 килограма кокаин. Около 50 килограма от това количество са били доставени в румънската столица.