Софийски градски съд определи наказание лишаване от свобода 12 години при първоначално строг режим на Димитър Василев Добревски.

Той бе признат за виновен за това, че на 28 март 2004. е убил баща си Васил Добревски и майка си Силвия Добревска, като Васил е убит с нож, а Силвия е удушена.

Въпреки високата обществена опасност на извършеното деяние по член 116, точка 3 от НК, според който за предумишлено убийство на повече от един човек законодателят предвижда доживотен затвор без право на обжалване или лишаване от свобода до 20 г., с оглед на обстоятелството, че Добревски е съдействал на следствието, съдът взе решение за налагане на по-малко наказание, а именно 12 г. лишаване от свобода.

Решението на СГС подлежи на обжалване пред Софийския апелативен съд в 15 дневен срок.
Съдът потвърди и наложената мярка за неотклонение „домашен арест". 

Припомняме, телата на двамата съпрузи бяха открити захвърлени край Гложенския манастир повече от 15 дни след убийството.

Адвокатът на Добревски Илиян Василев посочи, че клиентът му непрекъснато се разкайва за стореното и болката и страданието, които той изживява ще го съпътстват.

Същевременно адвокатът на Добревски посочи, че основната причина за убийството се дължи на семеен конфликт, възникнал между Васил и Силвия Добревски и доведената им дъщеря - Виолета.

В резултат на този  конфликт се стига до фаталната развръзка на 28 март 2004 г., при който загиват Васил и Силвия Добревски.

Припомняме, Димитър е заварено дете в семейството - от първия брак на Васил Добревски и е живеел при майка си, а 19-годишната тогава Виолета е дъщеря на Силвия, осиновена от Васил.

На днешното съдебно заседание се яви и вторият обвиняем по делото - Виолета Добревска, която също е обвинена за двойното убийство.
Тя бе представена от служебния си защитник адвокат Пръмов.

От прокурора по делото обаче стана ясно, че Виолета не се е признала за виновна, не се е съгласила за съкратената процедура, на която се съгласи Димитър Добревски.

За нея делото тръгва отначало, уточнява прокурор Чавдар Ангелов, като коментира, че по този начин Виолета рискува да получи максималния срок за престъплението, за което е обвинена - 15 до 20 г. лишаване от свобода.

Доволен съм от решението на съда -  прокуратурата поиска 10 г. лишаване от  свобода, а Добревски получи 12 г.
Според мен, това е напълно достатъчно, коментира прокурорът решението на съда след обявяването на присъдата.

На заседанието се явиха и гражданските ищци Невена и Кирил Добревски, който е брат на убития.

Вещите лица Теодисиев, Стаменова и Стойчева представиха съдебно психиатрична експертиза.
От нея става ясно, че обвиняемата Добревска страда от неврологично заболяване - множествена склероза, но тъй като тя е в начален стадий, няма патологични изменения и може да разбира и ръководи действията си.

Същевременно съдът отклони искането на защитата на обвиняемата за назначаването на съдебно медицинска експертиза, която трябва да бъде съпътствана с изследване с ядрено-магнитен резонанс, свързан с оплакването на Добревска за заболяването й.

Съдебните експерти изказаха съображението, че ядреният резонанс не може да даде обективна оценка за здравословното й състояние, тъй като констатира наличието на заболявания, които не биха могли да имат смекчаващо вината въздействие.