На 12 години затвор мъжът, който намушка с нож в главата на парти в Бургас млада жена с инициали П. В. - на 21 години към момента на извършване на престъплението на 14 март 2022 г.

На извършителя, който е връстник на пострадалата, първоначално е наложено от Окръжния съд в Бургас наказание от 8 години затвор, но сега то е увеличено с 4 години с решение на Апелативния съд в града, за което се съобщава на сайта на институцията. Присъдата подлежи на обжалване пред Върховния касационен съд.

Мъжът с инициали К. П. е признат за виновен за опит за умишлено убийство. По време събиране за рожден ден в квартирата на девойката и сестра й на ул. "Хаджи Димитър" в Бургас той нанесъл след употреба на алкохол множество удари с нож на пострадалата, включително в главата. От съда отбелязват, че на девойката са причинени множество телесни повреди, а опитът за убийство, извършен по особено мъчителен за младата жена начин, е бил неуспешен само благодарение на проведеното високоспециализирано лечение.

24-годишен мъж ръга с нож до смърт майка си в Бургас
Обновена

24-годишен мъж ръга с нож до смърт майка си в Бургас

Той е задържан

На основание чл. 116, ал.1, т.6, предл. второ, вр.чл.115 вр. чл.18, ал.1 от НК вр. чл.58, б."а" вр. 55, ал. 1, т.1 от НК на първа инстанция мъжът е осъден на осем години затвор при първоначален "строг" режим. Присъдата е обжалвана пред Апелативния съд в Бургас от подсъдимия и от частния обвинител. Жалбите на подсъдимия и неговите защитници са приети за неоснователни, а тези на частния обвинител и граждански ищец и неговите повереници - за частично основателни.

В съдебния акт Апелативният съд обсъжда всички възражения на защитата срещу присъдата. Той споделя изводите на окръжните съдии квалификацията и авторството престъплението. По отношение на наложеното наказание втората инстанция обаче отчита значително по-малко смекчаващи обстоятелства и приема допълнителни такива, засилващи вината на мъжа. Според Апелативния съд с увеличеното наказание от 8 на 12 години затвор ще бъдат постигнати в пълен обем целите на специалната и генерална превенция, предвидени в чл. 36 НК.

В станалата част присъдата на първата съдебна инстанция е потвърдена. Обвиняемият осъден да заплати на гражданския ищец на пострадалата млада жена обезщетение от 120 000.