12 предложения за изборни членове на Висшия съдебен съвет (ВСС) от квотата на прокурорите са депозирани до момента в деловодството на кадровия орган, съобщават от ВСС.

6 от тях са внесени в предпоследния ден от срока за номиниране на изборни членове.

Кандидатурата на заместника на административния ръководител - заместник-окръжен прокурор на Окръжна прокуратура - гр. София Ивайло Стефанов Медаров е предложена от прокурори при Окръжна прокуратура-София и районните прокуратури. Мотивите им са, че Медаров притежава административен опит, има правна подготовка и висок професионализъм. Като мотив се изтъква също почтеността му и изключителното доверие, с което се ползва сред колегите си.

Прокурор Даниела Илиева Машева от Върховната административна прокуратура също е номинирана от нейни колеги от Върховната касационна прокуратура. Аргументите им са високият й професионализъм, приносът й за повишаване на капацитета на прокурорите при съблюдаване на правата на децата, участващи в правни процедури, работата й за подобряване на междуинституционалното сътрудничество в областта на превенцията на децата и други.

Издигната е и кандидатурата на заместника на административния ръководител - заместник-апелативен прокурор на Апелативна прокуратура - гр. София Галина Христова Стоянова. Тя е предложена от прокурори от Апелативна прокуратура-София. Те са изтъкнали, че Стоянова може да представлява професионалните интереси на прокурорите, тъй като има професионален, управленчески и административен опит. В подкрепа на кандидатурата й се посочват и личните и нравствените й качества.

Три нови кандидатури за членове на ВСС от прокурорската квота

Три нови кандидатури за членове на ВСС от прокурорската квота

Общо стават 6

Прокурори от района на Окръжна прокуратура - Перник са издигнали кандидатурата на Пламен Василев Найденов. Той е административен ръководител - окръжен прокурор на Окръжна прокуратура-Перник. Номиниращите го акцентират, че той ще способства за решаване на проблемите в прокуратурата, както и да бъдат подобрени ефективността и качеството на работа в съдебната система като цяло. Представителите на държавното обвинение смятат, че с опита и нравствените си качества Найденов ще допринесе за укрепване и повишаване на авторитета на съдебната власт.

За изборен член на ВСС от прокурорската квота и предложен и прокурор Евгени Иванов Иванов от Военно-апелативна прокуратура. Номинацията е издигната от прокурори и членове на Асоциацията на прокурорите в България. Кандидатурата се мотивира с професионализма и обществената ангажираност, безспорен авторитет и лидерски качества. Посочват се също успешното отстояване и защитаване на интересите на прокурорите и позициите на Асоциацията на прокурорите в България във връзка с динамичните процеси на реформа на съдебната власт на форуми от национален и международен характер, публични дебати, включително заседания на Правната комисия към Народното събрание.

Прокурори от Апелативна и Окръжна прокуратура - гр. Пловдив издигат кандидатурата на Ясенка Димитрова Шигарминова. Тя е прокурор в Апелативна прокуратура - гр. Пловдив. В подкрепа на номинацията се посочват безупречната репутация на кандидата, както и това, че Шигирминова е принципна, честна и отстояваща мнението си. Прокурорите са убедени, че тя ще изпълнява добросъвестно и професионално задълженията си и че ще допринесе за доброто администриране на съдебната система.

От ВСС допълват, че до 13 април кандидатите трябва да представят в писмена форма подробна автобиография, мотивите си и концепция за дейността на Висшия съдебен съвет, както и документи за съответствие с изискванията на закона. От тях се изисква също да представят и декларация за несъвместимостта или обстоятелствата, които могат да доведат до частен интерес и за имотното си състояние и произхода на средствата за придобиване на имуществото си.До три дни от представянето им, документите ще бъдат публикувани на интернет страницата на ВСС.

До 12 май могат да се представят становища за кандидатите и въпросите към тях. Те също ще бъдат публикувани на сайта на кадровия орган.

Съдии от Върховния касационен съд и Върховния административен съд са внесли в деловодството на ВСС предложение за издигане кандидатурата на съдията от ВАС Николай Гунчев Гунчев. Според тях личните му качества го поставят сред най-уважаваните практикуващи юристи, със значимия му личен принос за подготвянето на предложения за изменение на Конституцията на Република България и на Закона за съдебната власт в областта на устройството и организацията на съдебната власт. Те акцентират на изградената от него отлична международна репутация.

До 10 април се приемат предложения за изборен член на ВСС от квотата на съдиите.