Във Висшия съдебен съвет (ВСС) са постъпили нови предложения с кандидатури на трима прокурори за изборен член на ВСС от квотата на прокурорите. Това съобщават от кадровия орган.

Едната от кандидатурите е на Мери Десюва Найденова - прокурор при Върховна административна прокуратура (ВАП), отдел "Административно-съдебен надзор". В предложението си прокурорите от ВАП са посочили, че Найденова е с изключителни морални качества. Подчертава се, че тя е силно ангажирана с личните и професионални проблеми на колегите си и притежава необходимите професионални и нравствени качества да бъде избрана за член на ВСС.

Прокурори от Апелативна специализирана прокуратура и Специализирана прокуратура са издигнали кандидатурата на Пламен Иванов Марков. Той е прокурор в Апелативна специализирана прокуратура. Аргументите са, че Марков се ползва с висок авторитет и уважението на колегите си от всички структури на прокуратурата. Освен това според представителите на държавното обвинение той е достоен да бъде избран за член на ВСС заради притежаваните човешки, професионални и нравствени качества.

Прокурор Георги Стойков Кузманов от Апелативната прокуратура в Бургас е третата кандидатура. Тя е издигната от прокурори от Съдебно-следствения район-Бургас. Като аргументи се посочват нравствените, професионалните и личните качества на Кузманов. Според прокурорите с прокурорския си и административен опит той успешно ще представлява и ще защитава интересите на магистратите, съдебните служители и на съдебната система като цяло, издигайки нейния авторитет.

От ВСС уточняват, че прокурорската колегия на ВСС се състои от 11 членове. Тя включва главния прокурор, четирима членове, избрани пряко от прокурорите, един член избран пряко от следователите и петима членове, избрани от Народното събрание.

Шест предложения за изборни членове на ВСС от квотата на прокурорите са постъпили до момента. Крайният срок за предлагане на номинации изтича в понеделник, 27 март.