Състав на Софийския градски съд постанови присъда 13 години и 4 месеца лишаване от свобода на Венцеслав Василев, убил с огнестрелно оръжие жена си Елена Василева в заведение в столичния кв. "Лагера".

Постановената присъда е 20 година, но тъй като делото се води по бързото производство, тя се редуцира с 1/3.
За притежаване на незаконно оръжие Василев получи 2 години, като също присъдата се редуцира с 1/3 на 1,4 г.

Василев трябва да плати и по 250 000 лева кръвнина на децата си Далия Василева и София Василева.

Съдебният състав на Софийския градски съд даде ход на делото по съкратената процедура срещу Венцеслав Василев по негово желание.

Убиецът от ж.к." Лагера" остава в ареста

Убиецът от ж.к." Лагера" остава в ареста

Нямал намерение да убива съпругата си

Стефка Тунева - майка на убитата съпруга, в качеството си на настойник на децата на Елена Василева предяви граждански иск в размер на 500 000 лева, по 250 000 лева за всеки от наследниците - Далия и София Василева. Относно иска, Василев заяви, че няма против и добави: "Много евтино оценява дъщерите ми.".

От прокуратурата поискаха доживотен затвор и отчетоха смекчаващи обстоятелства като чисто съдебно минало и направени самопризнания. Утежняващи обстоятелства, според прокурора, са множеството изстрели по Елена Василева - 5 на брой.

Адвокатът на подсъдимия също поиска при постановяване на присъдата да се вземе предвид чистото съдебно минало, доброволното му предаване в полицията, както и тежкото му онкологично заболяване.

В последните си думи пред съда преди присъдата, Венцеслав Василев изрази искрено съжаление от извършеното. В съдебната зала той заяви, че през цялото време той е издържал Елена и семейството си, защото тя не е работила.

По думите му тя е заявила, че иска да го лиши от бащинство, като е събирала уличаващи го доказателства.

Подсъдимият разказа и за някои възпитателни методи на жена му по отношение на дъщеря му - Далия, вследствие на които детето е било с рани и отоци по главата. Той съжали, че е заставал зад майката, когато тя се е отнасяла с детето така.

Обвиниха мъжа, който разстреля жена си публично в столичния кв. "Лагера"

Обвиниха мъжа, който разстреля жена си публично в столичния кв. "Лагера"

Стреляйки по съпругата си, той е застрашил и останалите хора в района

"Съжалявам, че тази огромна любов се превърна в злоба и омраза", каза още той в съдебната зала. По думите му лицето на жена му е било изпълнено с омраза, която не мислел, че може да съществува между хора, които са се обичали. Василев обясни, че изпаднал в шок от думите на Елена: "Ти нямаш вече деца" и стрелял.

Присъдата ще бъде обжалвана от Венцеслав Василев.