14 души са задържани при спецакция за битовата престъпност в Пазарджишко, съобщават от МВР.

Акцията се провежда под надзора на Окръжна прокуратура - Пазарджик. В нея участват над 100 полицаи. 

Главният прокурор Иван Гешев и главният секретар на МВР - гл. комисар Ивайло Иванов посетиха с. Капитан Димитриево и с. Радилово във връзка със Специализираната полицейска операция. Те се срещнаха с кметовете на двете села, като изразиха увереност, че до края на годината при битовата престъпност ще има драстичен спад.

"Днес се провеждат такива операции на територията на 24 населени места в страната", подчерта Иван Гешев. "Целта на прокуратурата и на МВР е да покажат, че имаме желание да защитим хората и да помогнем", допълни обвинител №1.

"Това е поредната акция, която провеждаме с прокуратурата. Тя е на територията на няколко райони управления в Пазарджишка област. Има адреси, на които са намерени наркотични вещества, оръжие, безакцизни стоки, като по тях ще бъдат образувани досъдебни производства. Доволен съм от резултатите от акцията", поясни главният секретар на МВР Ивайло Иванов.

До момента за срок от 24 часа по Закона за МВР са задържани 14 лица във гр. Белово, гр. Ветрен, гр. Пазарджик и селата Капитан Димитриево, Габровица, Мененкьово, Мало Конаре, Динката и Алеко Константиново.

В хода на акцията са открити и иззети близо 700 антични монети и предмети и три металотърсача, както и 625 грама марихуана, 26 растения с канабис, две незаконни пушки и близо 300 патрона от различен вид и калибър.

При проверки в жилища и автомобили полицаите са открили саморъчно направени цигари и тютюн без бандерол, както и 130 литра безакцизен алкохол.

Сред задържаните е и криминално проявен рецидивист, за който е установено, че е извършил две кражби на коли и кражба на сумата от 1 060 лева от търговски обект в гр. Пещера.

По случая са работили съвместно полицейски служители от районните управление в гр. Пазарджик и гр. Пещера. Той е засечен да управлява откраднатия автомобил, марка "Пежо" - с концентрация на алкохол в кръвта от 1,78 промила и под въздействието на наркотични вещества.

До момента са извършени проверки на 675 моторни превозни средства и 734 лица. За констатираните нарушения са съставени 107 акта и 121 фиша.

В момента Специализираната полицейска операция продължава на територията на Пазарджишка област.