Съдебната система е ахилесовата пета в българската обществена система.
Това заяви председателят на комисията за отнемане на имущество, придобито от престъпна дейност Стоян Кушлев, който представи доклад за дейността на комисията пред депутатите.

Кушлев подчерта, че има "лъч светлина" в дейността на съдебната система по отнемането на имущество от престъпна дейност.

Докладът обхваща периода януари 2009 - януари 2010. За този период 21 са издадените съдебните решения за отнемане на престъпно имущество на стойност над 14 милиона лева. За сравнение с предходния период те са 12 като отнентото имущество е за над 14 милиона лева.

В момента се водят 205 дела за отнемане на умущество от престъпна дейност на обща стойност 235 милиона лева.

Кушлев се оплака, че комисията среща известно неразбиране в някои съдилища за начина на прилагане на закона за комисията "Кушлев".

Ние сме лидер на Балканите в отнемане на имущество, придобито от престъпна дейност, похвали се още Стоян Кушлев.

В кулоарите на парламента той обясни, че се подготвя промяна в закона за Комисията за отнемане на имущество, придобито от престъпна дейност. Предвижда се да се създаде друга комисия към министерство на финансите, която да разпределя отнетото имущество.

Тази комисия ще се оглавява от финансовия министър. Кушлев обясни, че до юни месец предложението трябва да влезе в МС, а през септември в Народното събрание.

Попитан каква оценка поставя за работата на комисията за периода януари 2009 - януари 2010, Кушлев отговори - Добър 4.