Днес столичните огнеборци отбелязват 140 години от създаването на пожарната служба в София.

По този повод беше организирана аткрактивна двучасова демонстрация на съвременна пожарна техника на пл. "Княз Александър I Батенберг".

Жителите и гостите на града имаха възможност да се запознаят от близо с техническите възможностите на службата, а най-смелите от тях - да бъдат пожарникари за няколко минути.

Преди демонстрацията служителите на СД "Пожарна безопасност и защита на населението" поднесоха цветя пред паметника на колегите си, загинали при изпълнение на служебния си дълг.

На тържествена церемония директорът на пожарната служба ст. комисар Веселин Гетов награди пожарникарите, проявили себеотрицание и мъжество при локализирането и ликвидирането на опасни и тежки пожари, аварийно-спасителни дейности и наводнения.

На 14 юли през 1878 година в София за първи път е създадена организация от доброволци - пожарникари, съставена от столични жители по родове и съсловия. Протоколът, с който е документирано решението за създаването на първата пожарна команда, е съхранен в протоколната книга на Софийския градски управителен съвет от 1878 г., намираща се в Софийски държавен архив.