Около 15% от жените, изследвани за високорискови типове човешки папиломен вирус(НРV) са инфектирани, съобщи координатор на компанията Дайджин (Digene) за България д-р Димитър Георгиев, цитиран от zdrave.net.

До момента над 1000 жени са били изследвани за инфекция с високорисковите типове НРV, като около 15% са дали положителен резултат.

Човешкият папиломен вирус е основен причинител на една от най-сериозните социално значими болести - ракът на маточната шийка.

Смята се за доказано, че 14 различни вида НРV имат онкогенен потенциал, като особено опасни в това отношение са серотиповете 16 и 18.

Пациентите с положителен тест за НРV подлежат на интензивно наблюдение, тъй като при над 97% от тях е възможно самоизлекуване от инфекцията. Тези, които останат с положителни резултати след 18 месеца, обаче, попадат в групата с висок риск от карцином на шийката на матката.

Според редица специалисти изследването за инфекция с НРV може да служи за първичен скрининг за рак на маточната шийка. По данни на компанията Дайджин, Холандия е първата европейска държава, която ще въведе подобна практика в края на 2008 година.

Отчитайки огромната важност на скрийнинга за инфекция с НРV, компанията Дайджин субсидира промоционални цени за изследвания в рамките на 10 дни от месец ноември.

Цената ще бъде 40 вместо 50 лева, като изследванията ще се правят в МЦ "Асцендент" само след предварително записване на тел. 9839494
За повече подробности www.hpv-bg.com.