160 години в американски затвор заплашват българина с двойно гражданство Недко Недев. 

Задържаният по искане за екстрадиция в САЩ Недев е разследван по осем обвинения, свързани с манипулиране на акциите на три големи международни компании.

За всяко от осемте деяния в Щатите го чакат по 20 години зад решетките, ако бъде съден и признат за виновен. Част от деянията му не са квалифицирани в родния наказателен кодекс, но според сметки на прокуратурата тук би получил до 6 години затвор.

Нюйоркският съд иска екстрадицията на Недев за борсови манипулации за десетки хиляди долари чрез фиктивни фирми и подправен печат на калифорнийски нотариус.

Самият Недев, чиято мярка се гледа днес в Софийски градски съд, се обяви за психично болен. Той има епикриза от болница в Севлиево, от този януари има хапчета за биполярно разстройство, а на лекарите в следствения арест казал, че страда от параноична шизофрения.

За прокуратурата обаче това е защитна версия, за да се укрие от правосъдието.

Адвокатът на Недев - Стефан Атанасов, намери мотивите на обвинението за несериозни. Според него слуховете сред съседите, че бил съмнителен и не го познавали, не са основание за опасност от укриване. Той си е тъжен като лапландски елен, обясни по-късно Атанасов пред медиите.

Болестта ми ще се изостри в ареста, не се чувствам добре там, моля да си отида вкъщи, поиска домашен арест самият Недев.

Това обаче не трогна съда, който го остави в ареста, докато се подготви експертиза за вменяемост.

Според съдебния състав има опасност Недко Недев да се укрие, тъй като до този момент е обитавал много и различни адреси. Освен това адреса, на който е открит, се различава както от постоянния му, така и от адреса му по лична карта.