Българските власти са арестували 38-годишния Недко Недев, който е заподозрян от американските власти за борсови измами на „Уолстрийт", съобщава "Ройтерс".

По-късно информацията беше потвърдена от Върховната касационна прокуратура, която го е задържала за 72 часа по молба на съдебните власти на САЩ във връзка с водено разследване за компютърни измами. 

Освен задържането американските власти са поискали от българските съдебни власти извършване на претърсване и изземване на вещи.

На 10 март Недко Недев е задържан и са извършени претърсвания и изземвания на три адреса на територията на столицата, от където са иззети компютърни конфигурации и документи.

По данни на съдебните власти на САЩ, от януари 2012 г. до декември 2012 г., а след това, от април до май 2015 г., Недев е манипулирал американската фондова борса посредством две публични дружества - Rocky Mountain Chocolate Factory и Avon. Недев изкуствено вдигал цените на акциите и повишавал обменната активност на акциите на двете, посредством фиктивни търгови оферти за двете фирми. Тези фалшиви търгови оферти Недев подавал публично в Комисията за ценни книжа и обмен на САЩ. 

В допълнение на манипулирането на борсата, от октомври 2013 г. до май 2014 г., Недев е обменял акции на Tower Group International, като е използвал вътрешна поверителна информация, до която не е имал законно право на достъп.

Американската прокуратура ще се опита да екстрадира Недев в САЩ, където ще му бъдат повдигнати шест обвинения за измама и две за кражба на самоличност с утежняващи вината обстоятелства.