През последните 24 часа в Европа са потвърдени 17 нови случая на свински грип - 8 в Испания, 4 във Великобритания, 3 във Франция и по 1 в Полша и Швеция.

Така общият брой на потвърдените случаи в 13 страни от ЕС и ЕАСТ (Европейска асоциация за свободна търговия) достига 142, съобщиха от пресцентъра на здравното министерство.

Към момента е съобщено за 4 вероятни случая - 3 във Франция и 1 във Великобритания.

По отношение на случаите, съобщени от Полша и Швеция, и двата са предхождани от посещение в САЩ. Няма информация за нови случаи, заразени чрез предаване на инфекцията от човек на човек в държавите от ЕС.

В страни извън ЕС и ЕАСТ броят на потвърдените случаи на грип A(H1N1) нарасна на 2075 в 11 страни.

Във вчерашния доклад се съобщава за още 342 потвърдени случая в САЩ, 103 (30%) от които са в щата Илинойс. Мексико потвърди 170 нови случая.

Потвърдени са общо 44 смъртни случая, всички в страни извън ЕС и ЕАСТ - 42 в Мексико и 2 в САЩ.

Националната микробиологична лаборатория на Канада в Уинипег съобщи днес, че е установила пълната генетична последователност на вирусните изолати от Мексико, Нова Скотия и Онтарио.

Данните са предоставени на GenBank®, където се събират всички налични ДНК резултати от Националните институти по здравеопазване на САЩ.

Европейският център за контрол на заболяванията стартира на електронната си страница yебкаст с проф. Ангъс Никол по темата „заразяване с грип" ("Influenza transmission).