Съдът даде ход на делото за трагичния инцидент, който стана през май месец миналата година в областта Бакаджика край Ямбол.

Припомняме, тогава загинаха 18 души - 16 на място и две жени по-късно починаха от нараняванията си в болница.

Съдът не уважи искането на защитата на подсъдимите делото да не се гледа в Ямбол, тъй като повече от пострадалите са от този град, както и самото дело да бъде върнато на прокуратурата за доразследване.

Поради сложността и тежестта на делото гражданските искове няма да се гледат в рамките на този процес. Подсъдимите по делото са двама - собственикът на 20-годишния автобус "Чавдар" и шофьорът, в чиято кръв изследванията установиха 1.66 промила алкохол.

Собственикът Слави Славов е обвинен за причиняване на смърт на повече от едно лице поради незнание или немарливо изпълнение на занятие или друга правно регламентирана дейност, представляващи източник на повишена опасност. Ако бъде признат за виновен може да получи до пет години затвор.

Срещу шофьора Господин Господинов повдигнатото обвинение е също за причиняване на смъртта на 18 души по непредпазливост, както и че е шофирал с несъобразена скорост по голям наклон.

При техническата експретиза на автобуса бяха открити и редица неизправности, като пряка причина за инцидента може да се посочи повреда в спирачната система.

Свидетели са конституирани 170 души, а само по-леко пострадалите и наследниците са 60.