18 са новите потвърдени случаи на свински грип в Европа. От тях 16 са в Испания, съобщиха от пресцентъра на здравното министерство.

Към момента 125 са потвърдените, а 15 са вероятните случаи, докладвани от 12 европейски държави. По света заболелите са 1549 - от тях 1527 потвърдени.

Потвърдени случаи в Европа:
Австрия-1
Дания-1
Франция-4
Германия-9
Ирландия-1 
Италия-5
Португалия-1
Испания-73
Великобритания-28 Холандия-1
Швейцария-1

Това се казва в доклад на базата на официалната информация, осигурена от националните уебсайтове за обществено здраве или други официални източници. Включени са и данни от надеждни медийни източници, съобщават още от МЗ.

През последните 24 часа, 18 нови потвърдени случая са съобщени в Европа: 16 случая в Испания, един случай във Великобритания и един случай в Италия.

Това довежда до общ брой от 125 потвърдени случая в Европа. Съобщени са 15 вероятни случая: Франция (8), Швеция (1) и Великобритания (6).

Два от 16 нови случая, съобщени от Испания са без данни за пътуване до засегнати райони, с което броят на случаите с предаване на инфекцията от човек на човек в ЕС се увеличи до 17.

Извън Европа броят на потвърдените случаи е нараснал на 1527, съобщени от 11 държави.

След вчерашния доклад, още 215 потвърдени случая са съобщени от Мексико, 124 нови случая от САЩ, 25 нови случая от Канада и един случай от Република Корея. На 5 май е съобщен и първият потвърден случай от Гватемала.

Европейската комисия е получила от канадските ветеринарни служители нов доклад за инфекцията в стадо свине в Алберта, Канада. В доклада се съобщава, че канадският предприемач, който е работил с това стадо свине е развил грипоподобно заболяване след пътуване до Мексико, но се е оказал отрицателен за грип A (H1N1) след оздравяване.

Две седмици след завръщането на предприемача, при свинете в тази отделна ферма се появява тeмпература и загуба на апетит, без смъртни случаи. При направеното изследване те се оказват положителни за грип А подтип Н1.

Канадските власти са наложили карантина на тази ферма и до момента не са наблюдавани грипоподобни симптоми в нито една друга канадска ферма за свине.

Грипът не е заболяване, което се предава чрез храната и затова според СЗО, FAO и Европейската комисия консумирането на добре сготвено свинско месо е безопасно.

Здравните власти във всички държави-членки на ЕС полагат съвместни усилия да координират своевременния обмен на необходимата епидемиологична информация, позволяваща да се даде ефективен отговор за появилите се случаи в ЕС.