Присъда от 2 години и 6 месеца „лишаване от свобода" условно с 4 години изпитателен срок постанови днес Добричкият окръжен съд за 31-годишния Гюнайдин С. Кадир от Добрич.

Той бе признат за виновен, че на 22.10.2007 г. при управление на лек автомобил „Форд Ескорт" по главен път Добрич - Ген. Тошево е нарушил правилата за движение по пътищата и по непредпазливост е причинил смъртта на 62-годишен мъж от Ген. Тошево.

Кадир е лишен от право да управлява моторно-превозно средство за срок от 2 години и 6 месеца. Делото се гледа в условията на съкратено съдебно следствие, тъй като обвиняемият признава вината си и всички установени в досъдебното производство факти и обстоятелства, съобщават от пресцентъра на съда.

Припомняме, на две и половина години условно лишаване от свобода е осъден и световният шампион по фигурно пързаляне Максим Стависки по делото за катастрофата край Ропотамо.

Гюнайдин С. Кадир от Добрич и двама негови познати са пътували за Ген. Тошево при мокра асфалтовата настилка и ограничена от мъгла до 100 метра видимост.

В района на разклона за с. Ген. Колево пътят бил с неравности, но Кадир управлявал „Форд Ескорта" със скорост от 80 км в час.

Той предприел изпреварваща маневра, при която е изгубил контрол върху автомобила, той се завъртял на около 180 градуса и навлязъл в насрещното платно за движение, където блъснал със задната част на „Форда" предницата на „СЕАТ Марбела", управляван от пострадалия.

Обвиняемият, неговите спътници и други свидетели на инцидента се притекли на помощ на водача на „СЕАТ-а" и Кадир се опитал да му окаже първа помощ.

След като разбрали, че той е починал на място, виновникът напуска местопроизшествието и е задържан след 24 ч. По тази причина не му е взета алкохолна проба. Съдебно-медицинската експертиза установява, че причина за смъртта на 62-годишния мъж е остра сърдечна недостатъчност, предизвикана от получените травми.

Прокурорът по делото посочи, че освен нарушението на Закона за движение по пътищата, което е предизвикало катастрофата, обвиняемият не е изпълнил и задължението си да остане на местопроизшествието.

Гюнайдин Кадир изрази пред Добричкия окръжен съд съжаление за случилото се, а адвокатът му обясни, че бягството от мястото на инцидента е следствие на афект, при който подзащитният му е загубил контрол върху своите действия.

Той е реабилитиран за минало осъждане, има средно образование и работи като строител.

Присъдата на Добричкия окръжен съд може да бъде обжалвана в срок от 15 дни пред Апелативен съд - Варна. След влизането й в сила, наследниците на пострадалия - съпругата и двете му дъщери могат да заведат граждански иск срещу Кадир.

Днес Добричкият окръжен съд не ги конституира като граждански ищци, защото четвърти наследник на починалия е в неизвестност, а в Районен съд - Ген. Тошево се води дело за обявяване на "безвестното му отсъствие".

Според чл. 88, ал.2 от Наказателно-процесуалния кодекс „разглеждането на гражданския иск не може да стане причина за отлагане на наказателното дело".