Лидерът на „Атака” Волен Сидеров получава окончателно наказание 2 години пробация. Той ще трябва да се подписва поне два пъти седмично по настоящ адрес и да провежда задължителни срещи с пробационен служител.

За този период ще му бъдат удържани и 25 % от депутатската заплата.

Това реши Софийският градски съд, който изчисли общото наказание на Сидеров за 9-те извършени от него деяния.

Прокуратурата поиска съдът да се възползва от правото си да увеличи размера на наказанието с една втора. Това искане обаче беше отхвърлено от съдията, тъй като прокуратурата сама се е съгласила на такова споразумение с лидера на „Атака”.

Вярно е, че Сидеров е извършил множество престъпления – общо 9, за които срещу него са образувани 5 дела, призна съдията. Според него обаче, ако тези наказания не са били резултат от споразумения, съдът е можел да уважи искането на прокуратурата за увеличаване на наказанието.

„Прокуратурата, в частност Софийска градска прокуратура, се опитва да заобиколи споразумението”, смята съдът.

Магистратите оставиха без уважение искането на прокуратурата, като решението подлежи на обжалване в 7-дневен срок пред Софийския апелативен съд.

След заседанието прокурорът отказа изявление пред медиите.

Чрез медиите лидерът на „Атака” Волен Сидеров отправи две иронични предложения към Европейската комисия (ЕК). Първото е журналистите да отправят послание до Брюксел, че вече има осъден политик в България, а второто – президентът Росен Плевнелиев да получи Нобелова награда за мир.

„Решени са вече много въпроси. Всички забележки на ЕК би трябвало да отпаднат оттук нататък и да се приеме, че съдебната система е реформирана, корупцията е овладяна”, коментира пред медиите Сидеров на излизане от съдебната зала. Даже може да кажете, че Митьо Очите вече не е Митьо Очите, а е Митьо Очилата, продължи с ироничния тон Сидеров.

Според атакиста Брюксел дори би могъл да опрости дълга на България от 16 млрд.

Плевнелиев да получи Нобелова награда за мир, тъй като през своя мандат не успя да обяви война на Русия, коментира още иронично Волен Сидеров. В този тон той допълни, че наградата щяла да е венец на неговата кариера.

Според атакист номер 1 явяването на дела струва много нерви и по тази причина той е решил да признае вината си и да сключи споразумения с прокуратурата. Признал си, за да може Брюксел да види, че има осъдени политици.