Софийският районен съд е наложил наказание от 2 години затвор при първоначален "строг" режим и 600 лева глоба на 40-годишен мъж за шофиране след употреба на наркотици, съобщиха от прокуратурата. Отнета му е и шофьорската книжка за срок от 2 години и 3 месеца. Присъдата е наложена след сключено споразумение и е окончателна.

От държавното обвинение представят и повече подробности по случая. Около 16:40 часа на 11 май 2022 г. мъжът с инициали Д.М шофирал лек автомобил "Мерцедес" по ул. "Румен Войвода" в София. Той бил спрян от полицията за проверка и бил тестван за наркотици "Дръг тест 5000", който отчел положителен резултат за 3 вида наркотични вещества. Мъжът дал проби за изследване в болница, като резултатите показали, че е шофирал след употреба на канабис, амфетамин и метамфетамин.

Той е осъждан за шофиране след употреба на дрога и през 2019 г.

По случая е било образувано досъдебно производство за престъпление по чл. 343б, ал. 4, вр. ал.3 от НК. В рамките на разследването са направени експертизи и са разпитани свидетели. Разследването е приключило с внасяне на обвинителен акт в съда. Мъжът е признал вината си пред съда.

Над 7000 са хванатите дрогирни и пияни шофьори от началото на годината

Над 7000 са хванатите дрогирни и пияни шофьори от началото на годината

МВР е отнело 78 автомобила