Двама допълнителни свидетели на прокуратурата ще бъдат представени на утрешното седмо заседание на Наказателния съд в Триполи по делото за епидемията от СПИН в Бенгази.

Очаква се съдът да започне и изслушването на пледоариите на страните в процеса, информира БНР.

Единият от свидетелите ще бъде момиче, заразено с ХИВ през 90-те години на миналия век, което се очаква да разпознае дали сред подсъдимите е медицинското лице, за което се подозира, че го е инфектирало с ХИВ, съобщи електронното издание "Либия днес" по-рано този месец.

Според адвоката на подсъдимите български медицински сестри Осман Бизанти, възможно е изслушването на пледоариите да отнеме повече от едно заседание. Така вероятно българската защита ще пледира за невинността на подсъдимите в началото на септември, след като бъдат изслушани тезите на прокуратурата, гражданските ищци и адвокатите на либийската държава.

Припомняме, че българите са подведени под отговорност по текст от Наказателния кодекс на Либия, предвиждащ съдебна санкция за умишлени действия, довели до масова смърт в резултат на заразяване с болестотворни микроорганизми.
Останалите обвинения срещу тях са различни, но са свързани с нарушение на валутните закони и моралните норми в Джамахирията.

Д-р Здравко Георгиев е обвинен за внасяне на щатски долари в Либия и продажбата им на местния "черен" пазар.
Съпругата му Кристияна Вълчева е обвинена в производство и разпространение на алкохол, който споделяла с друг обвиняем - палестинеца Ашраф ал Хаджудж, както и с либийски граждани.
Нася Ненова е обвинена в нерегламентиран износ от Либия на щатски долари.

Към част от медицинските сестри са повдигнати и обвинения в извънбрачни сексуални контакти.