Илия Милушев е с мярка за неотклонение "парична гаранция" 20 000 лева след 4-часов разпит, съобщи bTV, позовавайки се на неговия адвокат Атанаска Каракашева. 

Той е обвинен като подбудител за извършване на длъжностни престъпления с цел да причини вреда на председателя на Агенцията по разузнаване.

По информация на Военно-окръжна прокуратура София освен досега привлечените към наказателна отговорност А.З. и П.В. - бивши служители на Държавна агенция "Разузнаване", бяха предявени обвинения и на М.К. - бивш служител на Държавна агенция "Разузнаване" за две престъпления - по чл.321, ал.6 от НК и по чл. 282, ал.1 от НК, вр. чл. 20, ал.2 от НК.

Наложена му е мярка за неотклонение "парична гаранция" в размер на 5000 лева, както и забрана за напускане на пределите на България.

На Илия Милушев също му е наложена забрана да напуска страната. 

В хода извършените претърсвания и изземвания от дома на И.К- бивш директор на служба "Архив" МВР са намерени 6 кашона с документи съдържащи класифицирана информация, "Секретно" и "Строго секретно". Намерен и един брой пистолет и много боеприпаси, които са държани от И.К. без разрешение за носене.

Припомняме, че на влизане във Военната прокуратура по-рано днес той заяви, че се чувства идеално.

Съветникът на президента по сигурност и отбрана Илия Милушев беше задържан вчера във връзка с разследване за разгласяване на държавна тайна.

Доведоха президентския съветник Илия Милушев във Военната прокуратура

Доведоха президентския съветник Илия Милушев във Военната прокуратура

Той ще бъде привлечен като обвиняем

Заедно със съветника е задържан и бивш служител на Държавна агенция "Разузнаване". Първоначално Милушев е разпитан като свидетел. След извършена компютърно-техническа експертиза на иззет от него телефон, се установява, че в апарата има информация, касаеща Държавна агенция "Технически операции". 

Доброволно е предал четири документа, които са били нерегламентирано изнесени от Държавна агенция "Разузнаване", и в тях се съдържа държавна тайна. Милушев обяснил, че е намерил документите в служебната си каса в кабинета на сградата на Администрация на президента. 

Съпругата му Жени Милушева обясни, че преди няколко дни в дома им е имало обиск. Тя смята, че това било "съшита с бели конци история", а целта била да се дискредитира президентът.

ДАНС отнема достъпа до класифицирана информация на двама висши служители в президенството

ДАНС отнема достъпа до класифицирана информация на двама висши служители в президенството

Това са секретарят на президента по правни въпроси Пламен Узунов и военния съветник Илия Милушев

Според прокуратурата това е наложило извършването на претърсвания и в сградата на президентската администрация. В хода им спецпрокурори влязоха и в кабинета на президентския секретар по правни въпроси Пламен Узунов, който междувременно беше и арестуван.

Той беше обвинен за сговаряне с бизнесмена Пламен Бобоков за престъпление по служба, като му е предоставил информация от БТА и така е уронил доверието на гражданите в президентската институция. Не е ясно за каква информация на националната медия става дума.

Действията на разследващите предизвикаха гневна реакция както на държавния глава Румен Радев, така и на граждани и политически партии, които видяха връзка между случилото се и по-ранното изказване на държавния глава по темата с НСО и охраната на Ахмед Доган и Делян Пеевски.