Оказана е физическа сила спрямо Петър Начков, за да се улесни поставянето на белезници. След това такава не е прилагана.

Това заяви по време на пресконференция шефът на 2-ро РУ Красимир Кръстев по повод оплакването от семейство Начкови за безпричинно груб арест, извършен вчера от тежковъоръжени и маскирани антимафиоти в „Илиянци."

Преди пресконференцията, пред 2-ро РУ семейство Начкови се оплакаха пред журналисти.

Петър каза, че си е извадил медицинско и утре ще подаде жалба. От своя страна дъщерята Ралица изказа предположението, че акцията е заради нейната група във Фейсбук - "Аз НЯМА да гласувам за Бойко Борисов и ГЕРБ".

В тази връзка баща й добави, че едва снощи е научил от медиите, че има такава група.

Шефът на 2-ро РУ Кръстев отрече в операцията да са участвали сили от ГДБОП. По думите му участвали са 20 служители на МВР.

Той поясни, че лично е присъствал на задържането и каза, че към този момент служителите ясно са оповестили, че са от МВР и поканили Начков да излезе от автомобила, но той не се подчинил. „Наложи се да му бъде разкопчан коланът и да бъде изведен от колата," каза Кръстев.

Полицейският директор добави, че при задържането органите на реда не са били 15-20, а двама служители.

Стана ясно още, че ще има служебна проверка по случая дали МВР-служителите са си превишили правата.

Според Красимир Кръстев грешка не е станала, адресът на Начкови е бил посетен с определение на Софийския районен съд, с което Начков бил запознат. „Начков прочете определението на съда в мое присъствие и присъствието на други служебни лица," добави Кръстев.

Той потвърди, че при претърсването и изземването на дома на Начкови били открити само 5 кутии цигари без бандерол, но и съобщи, че спрямо Начков имало досъдебно производство от 2010 година за открити големи количества акцизни стоки в стопанисван от семейството магазин в квартал „Стрелбище." Тъй като този обект вече е проверен и е в района на 4-то РУ, служителите от 2-ро са претърсвали само дома.

По повод нанесените поражения на къщата на Начкови Кръстев поясни, че входната врата е била отворена от дъщерята, а въпросната бяла врата не била разбита, а демонтирана.

Запитан защо задържането е осъществено на булеварда в „Илиянци", а не при излизането на колата на Начкови от къщата, Кръстев изтъкна, че служителите там не могли да разпознаят кой е в колата, тъй като прозорците били заскрежени.

По-късно медиите се опитаха да получат мнението за акцията и от премиера Бойко Борисов.
В отговор на въпрос обаче как ще коментира участието на 20 полицаи в спецоперация за залавянето на 5 кутии цигари без бандерол премиерът разказа за снимките с Константин Циганов - въпрос, повдигнат по време на петъчния парламентарен контрол.
Борисов каза, че футболният мач е бил организиран във връзка с 50-годишнината на БФС и в срещата са участвали отборите на Русия и България.

Министър-председателят разказа, че е играл в отбора на България и че като на всички подобни срещи накрая се е здрависал с футболистите от противниковия отбор.
„На едната снимка се здрависвам с Циганов на самия терен, а на втората - как аз тичам по тъча с топката, а той ме гони да ме събори", уточни Борисов.